Patriots verrassen met winst van Super Bowl

Ten overstaan van 79.922 toeschouwers hebben de New England Patriots gisteren in New Orleans tot veler verrassing de 36ste editie van de Super Bowl gewonnen, de jaarlijkse hoofdprijs in het American football. De ploeg uit Boston versloeg de St Louis Rams met 20-17.

De Rams, die twee jaar geleden de Super Bowl wonnen, waren veruit favoriet. De Patriots stonden voor de derde keer, na 1986 en '97, in de finale en wonnen de beker voor de eerste keer. De beslissing viel zeven seconden voor het einde, toen Adam Vinatieri bij de stand 17-17 toesloeg met met een `fieldgoal' in de uitverkochte Superdome van New Orleans.

Voorafgaand aan die treffer slaagde de verdediging van de Patriots erin de aanval van de Rams tot tien minuten voor het einde lam te leggen. Quarterback Warner en running back Faulk van de Rams, dit seizoen de beste aanvallers in de Noord-Amerikaanse profcompetitie NFL, kwamen niet in hun ritme. New England bouwde een voorsprong van 17-3 op.

Die verdween in het laatste kwart. Warner, in '98 in dienst van de Amsterdam Admirals, raakte op dreef, wierp een touchdown-pass (17-10) en scoorde negentig seconden voor het einde de gelijkmaker, 17-17. Quarterback Tom Brady van de Patriots hield zijn ploeg overeind. In de laatste minuut dirigeerde hij met vijf passes met zijn aanval naar de 50-yardslijn. Vanaf die afstand besliste de 29-jarige Vinatieri het duel met een perfecte `kick'.

Brady (24) werd uitgeroepen tot waardevolste speler, de jongste ooit in de Super Bowl. Vorig jaar werd hij door de Patriots ingelijfd als vierde quarterback. Na twee nederlagen kreeg hij dit seizoen zijn kans door een blessure van eerste spelverdeler Drew Bledsoe, die was aangetrokken voor maar liefst 103 miljoen dollar.

Met dertien overwinningen en drie nederlagen leidde Brady zijn ploeg naar de Super Bowl. In de play-offs speelde Vinatieri een grote rol. In de eerste ronde schoot hij de Patriots in Boston naar de omstreden zege op Oakland, 16-13 na verlenging. In de divisiefinale tegen Pittsburgh (20-17) was hij met twee fieldgoals wederom van onschatbare waarde.

Tegen de Rams produceerde hij gisteren opnieuw twee fieldgoals. De laatste was de belangrijkste in zijn profcarrière die zes jaar geleden begon bij New England. ,,Dit is een droom'', schreeuwde hij na de winnende trap waarmee de Patriots voor de grootste sensatie zorgden uit de NFL-geschiedenis.

De 36ste Super Bowl stond in het teken van de angst voor aanslagen. Het stadion was omgebouwd tot een fort, met massale inzet van geheime dienst, nationale garde en lokale politie. Boven de Superdome patrouilleerden F-16's, binnen werden alle toeschouwers uitgebreid gefouilleerd.