Noord-Korea niet bij Winterspelen na rede van Bush

Noord-Korea zal, ondanks eerdere afspraken met het Internationaal Olympisch Comité (IOC), niet vertegenwoordigd zijn bij de Winterspelen van Salt Lake City. Het straatarme land, een van de laatste geïsoleerde communistische staten, stuurt geen sporters en geen officials. IOC-lid Ung Chang heeft zich wegens ziekte afgemeld. Hoewel directeur Carrard als reden opgaf dat geen enkele Noord-Koreaanse atleet zich heeft gekwalificeerd voor de Spelen, vermoedt de IOC-top dat deze plotselinge afzegging van Noord-Korea te maken heeft met de State of the Union-toespraak, die de Amerikaanse president Bush vorige week hield. Deze plaatste Noord-Korea met Irak en Iran in de ,,as van het kwaad, die de wereldvrede bedreigt''. Bush hekelde bovendien het Noord-Koreaanse regime, dat ,,zich met raketten en massavernietigingswapens heeft uitgerust, maar de bevolking laat verhongeren.''