No Man's Land wint publieksprijs R'dam

De Canal+ Publieksprijs van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) is zaterdag gewonnen door No Man's Land, het speelfilmdebuut van de Bosnische regisseur Danis Tanovic (1969). De prijs werd uitgereikt aan acteur Serge Henri Valcke na afloop van de vertoning van de slotfilm Mischka van Jean-Francois Stévenin. De film over de oorlog in Bosnië, die al prijzen won op festivals in Cannes en Sarajevo, is vanaf donderdag te zien in de Nederlandse bioscopen. Andere films die door festivalbezoekers hoog gewaardeerd werden, waren de eerste Inuit-film Atanarjuat, the fast runner van Zacharias Kunuk en de Nederlandse VPRO Tiger Award-winnaar Tussenland van Eugenie Jansen. Ook Tussenland is vanaf donderdag in de bioscoop te zien. De overige prijzen waren al op vrijdag uitgereikt.

Het IFFR trok dit jaar 350.000 bezoekers, 5000 meer dan het record van vorig jaar. Het Groningse satellietprogramma werd bezocht door 5200 mensen. De totale recette in Rotterdam bedroeg 1.100.000 miljoen euro. Het festival werd bezocht door 2433 gasten, 380 regisseurs en 579 journalisten. Naar aanleiding van zijn vervroegde pensionering en vanwege zijn langdurige festivalverslaggeving ontving Volkskrant-journalist Peter van Bueren (1942)uit handen van regisseur Hou Hsiao-hsien een `lifetime achievement award', een gelegenheidsprijs die volgens het festival kan worden beschouwd als een `gastenpas voor het leven, inclusief hotelkamers en flessen wodka'.