Nijlpaard bijt fotograferende vrouw dood

De hippopotamus amphibius heeft afgelopen weekeinde opnieuw zijn reputatie als gevaarlijkste dier van Afrika waargemaakt. Het slachtoffer ditmaal was een 35-jarige vrouw uit het Zuid-Afrikaanse Boksburg. Zij had met haar familie het Krugerpark uitgekozen als bestemming voor hun jaarlijkse vakantieweekend. De familie was zaterdag vroeg op pad gegaan om foto's te nemen van wilde dieren. Nadat de vrouw een kleine krokodil had gefotografeerd richtte ze haar lens op een nijlpaardenjong. Dit gebaar maakte een blinde woede los in de moeder, die zich op de vrouw stortte en haar in de buik beet. Zij overleed op weg naar het ziekenhuis.

Deskundigen wijzen er desgevraagd op dat het nijlpaard jaarlijks meer menselijke slachtoffers maakt dan elk ander dier in Afrika. De meeste ongelukken gebeuren als een nijlpaard opduikt onder een boot of een kano en als toeristen hun tenten opzetten aan de waterkant. Een nijlpaard laat zich door niets of niemand stoppen op zijn dagelijkse route.

Als herbivoor brengt het beest het grootste deel van de dag door op de bodem van de rivier waar het dagelijks tientallen kilo's aan gras en andere vegetatie verstouwt. Door zijn grote gewicht is een nijlpaard in staat over de bodem te lopen en zelfs te rennen. Vanwege een extreem gevoelige huid kan het dier overdag niet te lang in de zon. 's Nachts wandelen nijlpaarden kilometers ver om buiten het water hun jacht naar het gras voort te zetten. Een volwassen koe als die waar de vrouw uit Boksburg mee te maken kreeg, kan 2000 kilo wegen.