Miljoenen zien huwelijk op tv

Onder het oog van miljoenen Nederlanders en andere Europeanen zijn zaterdag kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta getrouwd. Burgemeester Cohen van Amsterdam voltrok om half elf 's ochtends het burgerlijk huwelijk in de Beurs van Berlage. Ruim een uur later werd het huwelijk in de Nieuwe Kerk ingezegend door dominee Carel ter Linden.

Máxima heet nu Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, mevrouw van Amsberg. Ter gelegenheid van het huwelijk met Willem-Alexander is zij benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw, de hoogste koninklijke onderscheiding voor burgers.

Zondag, bevestigde een woordvoerder van de regionale politie tegenover verschillende persbureaus, is het bruidspaar aangekomen op het Zwitserse vliegveld Kloten bij Zürich. Een Zwitsers radiostation meldde dat zij naar het ski-oord Klosters waren afgereisd.

Tijdens de plechtigheid en de rijtoer, zaterdag, kwam het in de stad nauwelijks tot ongeregeldheden. Vrijdag en zaterdag zijn 22 mensen aangehouden, onder wie een man die een `meelbom' naar de Gouden Koets gooide.

Tienduizenden mensen, veel met oranje kleding of accessoires, waren in het stadscentrum samengekomen. Zij volgden de plechtigheden in kerk en Beurs op grote videoschermen. Gemiddeld 6,2 miljoen Nederlanders hebben zaterdag tussen tien uur en kwart voor twee naar de reportage op Nederland 2 gekeken. Daarmee bleef Nederland achter bij Duitsland. Vier Duitse omroepen hadden live-programma's rond de feestelijkheden, die samen ruim 7,5 miljoen kijkers trokken. 's Avonds keken nog eens miljoenen naar de samenvattingen op tv en openden alle belangrijke nieuwsuitzendingen met het huwelijk, vóór bijvoorbeeld de veldslag die in München woedde in de marge van een internationale conferentie over veiligheid. Ook televisiezenders in België en Frankrijk zonden de plechtigheden uit.

De huwelijkssluiting werd, behalve door familie, aanverwanten en vrienden van het bruidspaar, bijgewoond door vertegenwoordigers van buitenlandse vorstenhuizen, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, en oud-president Nelson Mandela van Zuid-Afrika.

De ouders van de bruid waren niet aanwezig. Bij zijn begroeting van het bruidspaar zei dominee Ter Linden: ,,Wij denken aan de ouders van Máxima. Zonder haar zou zij niet geworden zijn die zij geworden is.''