Leden wijzigen lijst D66

De leden van D66 hebben een aantal zittende Tweede-Kamerleden alsnog een hogere plaats gegeven op de kandidatenlijst voor de aanstaande Tweede-Kamerverkiezingen. Dit blijkt uit de schriftelijke ledenraadpleging die de afgelopen weken is gehouden. Daarin konden de leden zich uitspreken over de begin januari door een commissie onder leiding van oud-minister Wijers van Economische Zaken gepresenteerde concept-kandidatenlijst. D66 zou de officiële uitslag van de ledenraadpleging vanmiddag bekend maken.

Met name de twee hoogste nieuwelingen op Wijers' kandidatenlijst zijn de dupe van de voorkeur van de D66-leden voor vertrouwde gezichten uit de huidige fractie. De door Wijers op plaats vijf voorgestelde zorgspecialiste Van Geen zakte naar zeven. Zowel vice-fractievoorzitter Bakker (van zes naar vijf) als onderwijsspecialiste Lambrechts (van acht naar zes) heeft haar gepasseerd. Ook de op zeven voorgestelde Westerouen van Meeteren, in november nog tegenkandidaat voor het lijsttrekkerschap van fractievoorzitter De Graaf, zakte twee plaatsen. Hij moet ook de oud-voorzitter van de Jonge Democraten, Van der Ham, nog voor laten gaan, die van negen naar acht gaat.

In de top van de lijst, die wordt aangevoerd door De Graaf en minister Van Boxtel van Grote Stedenbeleid en Integratie, verwisselden financieel woordvoerder Giskes en justitiewoordvoerder Dittrich alsnog van plaats. Dittrich wordt nu de nummer drie van de lijst. Giskes staat als hoogste vrouw op plaats vier.

D66, dat in opiniepeilingen geruime tijd rond de zes tot acht Kamerzetels zweeft, congresseert eind deze week in Amsterdam.