Lawal van Roda beleeft in Mali `finest hour'

Nigeria heeft zich ten koste van Ghana geplaatst voor de halve finale van de strijd om de Africa Cup. Garba Lawal van Roda JC maakte de winnende treffer.

Terwijl de inwoners van Bamako nog gek van vreugde dansten in de straten om de 2-0 overwinning van Mali op Zuid-Afrika te vieren, trad Garba Lawal (27) gisteravond aan de rand van de stad, in het 26 Maart-stadion, uit de schaduw van de Nigeriaanse voetbalsterren. De speler van Roda JC schoot Nigeria ten koste van Ghana (1-0) als tweede land naar de halve finales van het toernooi om de Africa Cup, waarmee de kleurloosheid van zijn bestaan enigszins afnam.

Lawal is een trouwe metgezel van het gezelschap voetbalartiesten uit Nigeria, maar mist de brille van ploeggenoten als Nwanko Kanu, Jay Jay Okocha en Julius Aghahowa. Toch zal de onzekerheid over een basisplaats in de nationale ploeg zijn loyaliteit nooit aantasten. Zo is Lawal: bescheiden en dienstbaar.

Gisteren was het moment aangebroken waarop de Roda JC-speler zijn nut aantoonde. Nadat hij in de tweede helft al een grote kans onbenut had gelaten, verlengde Lawal tien minuten voor tijd met een geplaatst schot het verblijf van Nigeria in Mali.

Als de explosie van blijdschap van de Nigerianen in het stadion maatgevend is voor de reactie van de 120 miljoen achtergebleven inwoners, moet er in het land sprake zijn geweest van een eruptie van vreugde. De bescheiden Lawal beleefde derhalve zijn finest hour; uitgerekend een speler die het publiek zelden in vervoering brengt met artistieke hoogstandjes.

Het winnende doelpunt komt Lawal ook om andere redenen zeer gelegen. De speler neemt later dit jaar weer plaats aan de onderhandelingstafel, omdat zijn contract bij Roda JC afloopt. En dan komt enige faam altijd van pas. Hij heeft van zijn Limburgse werkgever nog geen nieuwe aanbieding gekregen, maar of het nut heeft, is de vraag.

Lawal heeft het na vijf jaar eigenlijk wel gezien in Kerkrade en slaat het liefst zijn vleugels uit richting Engeland, Frankrijk of Spanje. ,,Als Roda JC met een goede aanbieding komt, valt er best te praten, maar ik voel meer voor een nieuwe uitdaging'', laat Lawal aan duidelijkheid niets te wensen over.

Het zit hem bovendien niet lekker dat Roda JC zo veel klaagt over zijn afwezigheid door zijn selectie voor het Nigeriaanse elftal. Lawal: ,,Ik hoor niemand voor mijn vertrek, maar altijd erna. Als ik terugkeer van de nationale ploeg, begint het gezeur over mijn absentie. En meestal word ik dan weer wisselspeler en moet ik me opnieuw waarmaken. Dat vind ik onterecht, want Roda weet dat ik een gedisciplineerde speler ben. En is het mijn schuld? Ik kan onmogelijk een uitnodiging weigeren om voor het nationale team te spelen.''

Zeker niet nu hij met het WK voetbal voor de deur uitzicht heeft op een basisplaats. Lawal heeft na twee duels om de Africa Cup de plaats ingenomen van Victor Agali, de spits van Schalke 04, die in Mali slechts opviel door zijn lengte. Sinds de entree van Lawal heeft Nigeria onmiskenbaar aan evenwicht gewonnen, hoewel de ploeg het in Mali merkwaardigerwijs meer van degelijkheid dan artisticiteit moet hebben. En Lawal is de exponent van dat nieuwe realisme.

    • Henk Stouwdam