Junks vallen Belliot bij in plan isolatie

Terwijl politici Hennah Belliot fel bekritiseren krijgt de scheidend voorzitter van de deelraad Amsterdam-Zuidoost steun van drugsgebruikers voor haar plan om junks in de Bijlmer te isoleren in één flatgebouw om het leefklimaat te verbeteren.

,,Laten we een van de flats maar voor junks inrichten, grootschalig, met dagopvang, met medische zorg en met gratis drugs voor de bewoners'', stelde Belliot afgelopen zaterdag in het magazine M van deze krant voor.

,,Dit is het beste plan in jaren'', zegt Jop Arnold van de Belangenvereniging Drugsgebruikers. Gebruikers hebben behoefte aan een gedoogzone waar ze met rust worden gelaten. Arnold is wel tegen het gratis verstrekken van drugs, omdat het gebruik dan uit de hand zou lopen. ,,Drugs zouden tegen gereduceerde tarieven beschikbaar moeten zijn. Hoe hoger de prijs, hoe meer narigheid in de buurt.''

Volgens gebruikster Jolande ten Hoven is het plan van Belliot goed gevallen bij gebruikers. ,,Er zijn er genoeg die het zien zitten'', zegt zij. ,,Lekker makkelijk. Als je het gratis krijgt, hoef je de straat niet op om te hosselen.'' Hosselen is het plegen van winkeldiefstallen, autokraken en andere criminaliteit om aan geld voor drugs te komen. Ten Hoven meent dat isolatie op één locatie echter niet zal werken. ,,Er zijn twee scènes: Amsterdamse Poort en de Ganzenhoef. Gebruikers blijven op hun eigen locatie, die gaan niet naar een andere buurt om te gebruiken.'' Volgens haar moeten er dus gebruikerslocaties op meerdere plekken komen.

Ook bij de woningcorporaties reageert men gematigd positief op het plan van Belliot. Interim directeur van de Amsterdamse Federatie voor Woningcorporaties Jan Willem Kluit vindt het ,,geen gek idee'' om de overlast te isoleren. In Amsterdam Zuidoost verhuizen huurders mede door de overlast van drugsgebruikers eerder dan elders. Als isolatie het woongenot vergroot, dan zullen woningbouwcorporaties bereid zijn mee te werken aan dit plan, verwacht Kluit.

Dominee Hans Visser van de Rotterdamse Pauluskerk, de initiatiefnemer van het Rotterdamse project Perron 0, pleit voor kleinschalige opvang in een ,,kliniekachtige omgeving''. Perron 0, waar junks vrijelijk konden gebruiken, sneuvelde door de overlast die dealers en gebruikers veroorzaakten. Visser ziet meer heil in kleinschaliger opvang en ,,medicalisering'' van drugs voor veertigplussers, die toch niet meer zullen afkicken. Als ze hun dope niet hoeven te kopen, zullen ze ook niet op het dievenpad gaan, verwacht Visser.

De politiek heeft felle kritiek geuit op de uitspraken van Belliot. De verantwoordelijke wethouder B. Irik (Zorg) van Amsterdam noemt het plan middeleeuws. Volgens haar werken de gebruikersruimten in de binnenstad prima, maar zou Zuidoost er meer moeten hebben dan de ene ruimte die er nu is voor de junks in het stadsdeel. Maar, laat Irik via haar woordvoerder weten ,,Belliot heeft nooit eerder locaties voor dergelijke ruimten aangekaart bij de centrale stad''.

Lijsttrekkers van de VVD, CDA en D66 kraken het plan van de gedoodverfde wethouder. ,,Mensonwaardig'', zegt CDA-lijsttrekker H. Maij. VVD-lijsttrekker G. Dales noemt het ,,bizar'' en ,,onvoldoende doordacht''. Een idioot voorstel dat juridisch waarschijnlijk niet eens mogelijk is, meent D66-lijsttrekker S. Bruines. ,,Ik houd mijn hart vast als deze mevrouw met zulke voorstellen wethouder van de hoofdstad wordt.''