Huwelijks Muziek

De muziek die zaterdag klonk bij het koninklijk huwelijk was gisteren al op een rood-wit-blauwe cd verkrijgbaar in de platenwinkels in het centrum van Amsterdam en vanaf vandaag ook elders in het land. Het gaat hier niet om live-opnamen uit de Nieuwe Kerk, waar onder andere werd gemusiceerd door het uitstekend spelende Concertgebouw Kamerorkest en het voortreffelijke Nederlands Kamerkoor. De dirigent was Ed Spanjaard, die ook het Ave Maria op de piano begeleidde. De `officiële' cd bestaat uit eerder door alle betrokkenen gemaakte opnamen. Ze werden deels bijgewoond door het bruidspaar, dat ook zelf veranwtoordelijk was voor de definitieve muziekkeus. De gezangen werden gezongen door het koor Mokum Zingt, dat zoiets hoorbaar niet elke zondag doet.

De zeer gevarieerde cd wordt ingeluid door de klokken van de Grote Kerk in Dordrecht, de plaats waar het besluit werd genomen tot de Statenvertaling van de bijbel die Máxima in de Nieuwe Kerk cadeau kreeg. De uitlui bestaat uit de Oranje Rhapsodie van Joop Stokkermans, die zaterdag op de carillons in tal van plaatsen door beiaardiers werd gespeeld.

Tussendoor klinken orgelstukken van Scheidemann (Galliarda), Jurriaan Andriessen (Entrata) en Bach (Preludium en Fuga in C BWV 547), gespeeld door Bernard Winsemius, vocale muziek van Händel (A toi la gloire en Hallelujah uit The Messiah), de gezangen 44 en 434, en Hemelsch Vader, gecomponeerd door Jaap Geraedts op tekst van Constantijn Huygens.

Meer indruk maakten tijdens de dienst het Kyrie uit de Missa Solemnis KV 337 van Mozart, het Ave Maria van Schubert, prachtig gezongen door een stralende Miranda van Kralingen.

Voor het emotioneelste moment tijdens de dienst zorgde een met koorvocalises aangevulde maar ook bekorte versie van Adiós Nonino (Vaarwel Vadertje) van Astor Piazzolla, met Carel Kraayenhof op de bandoneon. Deze Argentijnse tango, geschreven na de dood van Piazzolla's vader, is naar verluidt het favoriete nummer van Máxima's vader. De titel kreeg hier een wel zeer bijzondere betekenis.

Opmerkelijk is dat het tijdens de dienst gezongen zesde couplet van het Wilhelmus (`Mijn schild ende betrouwen') op de cd ontbreekt. De toelichtingen zijn van ds. Carel ter Linde, die het huwelijk inzegende.

PentaTone Classics 5186 006

    • Kasper Jansen