Hulp bij zelfdoding via internet

Een Amerikaanse dominee is teruggekeerd uit Ierland, waar hij vorige week een vrouw heeft begeleid bij haar zelfdoding. De dominee, George Exoo, is leider van de organisatie Compassionate Chaplaincy, die mensen begeleidt die zelfmoord willen plegen.

In Ierland was zelfmoord tot 1993 wettelijk verboden. Tegenwoordig kunnen mensen die helpen bij zelfdoding worden veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf. Exoo zei dit weekeinde niet te hebben geweten dat hulp bij zelfdoding in Ierland niet is toegestaan, en noemde de wet ,,verschrikkelijk''.

Exoo, lid van de Unitarian Universalists, verklaarde dat hij niets te verbergen had. ,,We waren aanwezig toen de vrouw stierf'', zei hij in een regionale Amerikaanse krant. ,,Ik heb haar instructies gegeven, zoals we dat altijd doen, en verder heb ik geestelijke bijstand verleend.'' Hij zei te hebben gehandeld volgens ,,de wetten van God'' en in overeenstemming met de wens van de vrouw en haar familie. De familie weigert commentaar. Inmiddels wil ook Exoo verder niets zeggen, in afwachting van een gesprek met zijn advocaat.

De politie vond de vrouw op 26 januari in haar woning. Ze had een overdosis tabletten geslikt, een plastic zak over haar hoofd getrokken en helium ingeademd. De politie heeft gezegd de dominee, en een meegereisde vriend, te willen ondervragen.

De vrouw zou contact hebben gezocht met de organisatie van Exoo via internet. Daar presenteert Compassionate Chaplaincy zich als een groep ,,die mensen voorbereidt op de dood en bij hen blijft op het moment dat zij zichzelf doden''. Ze geven ook nog een `garantie voor succes'. De website, waar de organisatie zichzelf aanprijst met een rood hart met de tekst `we luisteren met het hart', meldt ook dat ze ,,wanhopigen begeleiden bij het zoeken naar alternatieve behandelingsvormen voor de zelfdoding''.

Volgens The Irish Times heeft Exoo 6.000 dollar ontvangen. De dominee ontkent dat en zegt niet meer dan 2.500 dollar te hebben gekregen, het bedrag voor de vliegtickets voor hemzelf en zijn vriend en de hotelkosten.