Het is een schandaal

,,Snoezig hoor, maar ik heb wel een houten derrière, zolang als die kerkdienst dúúrde'', moppert de oude dame die al vijfenvijftig jaar in Argentinië woont. ,,Hemel, hoe ze daar helemaal in haar eentje zonder haar familie zat'', snikt een andere mevrouw die twaalf jaar geleden met een Argentijn trouwde. ,,Zo eenzaam, zo zíelig. Je herkent het zo, hè'', zegt ze snuitend.

`Sans Souci', zonder zorgen. Zo heet het kasteeltje ver buiten Buenos Aires en het gewone leven, waar de Nederlandse gemeenschap in Argentinië zaterdag haar eigen Máxima-feestje hield. Champagne, fonteinen, een geschoren gazon. Op zes tv-schermen kunnen de ongeveer 600 gasten via een directe satellietverbinding getuige zijn van de dienst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Al vanaf zes uur 's ochtends wandelen de eerste gasten door de politieafzetting rond het kasteel. Ook daarna wordt het feest met zware bewaking afgeschermd.

,,De situatie in Argentinië is niet heel rooskleurig op dit moment'', zegt waarnemend ambassadeur Koen van der Wolk. Daarom heeft de ambassade besloten dat ,,we niet te groot moeten uitpakken''. Het moet een mooi feest worden. Daar schaamt hij zich niet voor. ,,Maar we hebben wel gekeken dat we niet allerlei hoogwaardigheidsbekleders van Argentijnse kant gingen uitnodigen.''

Jon Hilali van Splunteren, voorzitster van de Nederlandse vereniging in Argentinië en organisatrice van het feest, heeft er geen moment over gedacht het af te gelasten wegens de dramatische situatie in het land. ,,Het is een privé-feest, en we gaan er gezellig een leuke dag van maken.''

Toch dringt ook hier de Argentijnse realiteit binnen. ,,Vreselijk'', zegt een blonde mevrouw van in de veertig. Ze vertelt hoe haar kinderen nu niet meer aan hun spaarrekeningen in dollars kunnen komen. ,,En als ze het straks in gedevalueerde pesos terugkrijgen, zijn ze al hun spaarcentjes kwijt.'' Hoe oud haar kinderen zijn? ,,Tien jaar, een tweeling'', zegt ze.

Het belangrijkste gespreksonderwerp vormen de tranen van Máxima tijdens de tango. ,,Dat is het lievelingslied van haar vader'', weet een Argentijn. ,,En ze speelden het, opdat hij er in de geest toch bij zou zijn'', vult zijn Nederlandse vrouw aan. ,,Schandalig'', vinden ze het.

Samen met het ArgentijnsNederlandse echtpaar naast hen zijn ze het er helemaal over eens: het was een `onmenselijke' beslissing van de Nederlandse regering de vader van de bruid te weren. ,,Maar zoiets begrijp je echt alleen als je hier woont'', zegt de vrouw van de tranen.

    • Marjon van Royen