`Heroïne als medicijn junks registreren'

Heroïne op recept moet een plaats krijgen in de verslavingszorg en kan het best als geneesmiddel worden geregistreerd. Dat adviseert de Centrale Commissie Behandeling van Heroïneverslaafden (CCBH) aan minister Borst (Volksgezondheid) na een onderzoek onder bijna 550 heroïneverslaafden in zes Nederlandse steden.

Het onderzoek was het eerste grootschalige experiment ter wereld waarbij een groep verslaafden die methadon en heroïne kreeg is vergeleken met een groep junks die alleen methadon kreeg. Gemeentelijke woordvoerders meldden vorige week al dat het experiment succesvol was verlopen. Vandaag maakten de onderzoekers details bekend.

Gratis heroïne op doktersrecept verlaagt het aantal dagen dat heroïneverslaafden stelen om aan drugs te komen van 12 naar 3 per maand. De helft van landurig heroïneverslaafden verbetert psychisch en lichamelijk gezien sterk op een combinatie van gratis verstrekte heroïne en methadon. Hun gezondheidstoestand is na een jaar vergelijkbaar met het gemiddelde van de Nederlandse bevolking.

Het onderzoek is begin 1998 door de Tweede Kamer goedgekeurd. De Kamerleden wilden meer aandacht voor het openbare-ordeprobleem. In de zes deelnemende steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Groningen en Heerlen zijn behandelruimten ingericht waar geselecteerde verslaafden dagelijks een aantal keren heroïne konden halen. Het aantal openbare ordeproblemen rond de uitgiftepunten is volgens de onderzoekers zeer beperkt gebleven. Op 140.000 verstrekkingen zijn bijna 200 conflicten gemeld, waarvan er 16 ernstig waren. Daaronder vallen scheldpartijen, lichamelijk geweld tegen hulpverleners en pogingen om heroïne naar buiten te smokkelen. Verreweg de meeste vonden plaats binnen het verstrekkingspunt.

Heroïne op doktersrecept kost ongeveer 15.000 euro per verslaafde per jaar, zo blijkt uit het onderzoek. Van de ongeveer 25.000 heroïneverslaafden in Nederland zijn er ongeveer 5.000 ouder dan 25 jaar en langer dan 5 jaar verslaafd, waarmee ze in principe voor heroïne op doktersrecept in aanmerking komen. De deelnemers aan het onderzoek waarin de combinatie van heroïne en methadon is vergeleken met het reguliere methadonprogramma waren gemiddeld meer dan 16 jaar verslaafd en 40 jaar oud.

Onderzoeker prof.dr. Wim van den Brink, hoogleraar verslavingszorg aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam zegt over de mogelijkheden van een reguliere verstrekking: ,,Om te mogen deelnemen moeten de verslaafden ziek zijn en alle andere nuttige therapieën al hebben geprobeerd, onder andere deelname aan een methadonprogramma waarin een voldoende hoge dosis methadon wordt verstrekt. Zo'n programma ontbreekt in sommige Nederlandse steden nog.'' Afkicken onder narcose hoort echter niet bij die zinnige therapieën. Vandaag werd namelijk ook bekend dat een narcose het succes van een afkickpoging niet verbetert.

Aan een kosten-batenanalyse werken de onderzoekers nog. Prof.dr. Jan van Ree, voorzitter van CCBH en hoogleraar psychofarmacologie aan de Universiteit Utrecht: ,,Het is duidelijk dat de verslaafde patiënten die gratis heroïne krijgen veel minder stelen en dat er duidelijke gezondheidswinst is. Maar over de wijze waarop je dat in kosten en baten uitdrukt zal altijd discussie bestaan. Het stelen van een autoradio veroorzaakt bijvoorbeeld nauwelijks economische schade. Alleen het ingeslagen ruitje wordt meegerekend, want de radio wordt niet aan het economische verkeer onttrokken. Dat hij van eigenaar wisselt telt niet.'