Heineken stijgt op rustige markt

Bierbrouwer Heineken was vanochtend de grootste stijger op een overwegend rustige, maar sombere beurs. Heineken stond tegen het middaguur met 1,8 procent in de plus op 46,37 euro. Het drankenconcern heeft de Russische brouwerij Bravo International gekocht. Hoewel de meeste Russen het voor hen kostbare premium beer van Heineken niet kunnen betalen, waren beleggers gematigd enthousiast over de aankoop.

Grote verliezers waren penny-stocks kabelconcern UPC en telecomonderneming Versatel. UPC, vanochtend het meest verhandelde aandeel, kreeg een lagere waardering van kredietbeoordelaar Standard & Poor's te verwerken. Beleggers konden de waardering, die van CCC naar D ging, niet waarderen: het fonds verloor vanochtend vroeg 5,7 procent. Tegen het middaguur was UPC weer opgeklommen tot 2,9 procent. Het aandeel is nog maar enkele tienden van een euro waard.

Philips verloor flink. Het fonds ging met 2,8 procent onderuit. Beleggers hopen daarmee te anticiperen op de jaarresultaten die het elektronicaconcern donderdag bekend gaat maken. Beursgraadmeter AEX stond tegen het middaguur met een verlies van 3,6 punten op 497,76 punten.

In de Midkap-index van middelgrote fondsen was Vopak de grote winnaar. Het concern, dat in tankopslag en chemische distributie doet, herstelt daarmee enigszins van de koersverliezen van vorige week in reactie op het vertrek van bestuursvoorzitter T. Spoor.

De grote Europese beurzen zetten vanochtend de sombere toon van de Amerikaanse beurzen van vóór het weekend door. In Londen maken beleggers zich zorgen over het herstel van de Amerikaanse economie en de kracht van Amerikaanse bedrijven in het algemeen, na het instorten van energiegigant Enron. British Airways ging met 2,7 procent onderuit nadat de vliegtuigmaatschappij een verlies over het derde kwartaal van het gebroken boekjaar bekend maakte. BA denkt dat meer ontslagen nodig zijn om uit de rode cijfers te komen.

In Frankfurt drukten de drie zwaargewichten DaimlerChrysler, Deutsche Telekom en Deutsche Bank de beursgraadmeter DAX naar beneden. Automobielfabrikant DaimlerChrysler, die vorige week al flink aan koershoogte verloor, ging vanochtend verder naar beneden in reactie op berichten over een lagere dividenduitkering.