Etnische rellen teisteren Nigeria nu

Bij etnische rellen in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos zijn het afgelopen weekeinde ten minste twintig doden gevallen. Huizen werden platgebrand, waarbij hele straten werden weggevaagd. Ooggetuigen op de vlucht voor het geweld meldden dat de straten bezaaid lagen met lijken. Duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen.

De onlusten komen slechts kort na de explosie in een munitieopslagplaats die aan ruim duizend mensen het leven heeft gekost.

De politie kwam pas gistermorgen tussenbeide in de etnische onlusten omdat zij in staking was voor hogere lonen en een beter arbeidsperspectief. De regering dwong de politie uiteindelijk de straat op te gaan en dreigde daarbij met ontslag en of berechting van werkweigeraars. De zwaarbewapende politie wist de gevechten tussen de rivaliserende stammen de kop in te drukken maar later op de dag braken nieuwe rellen uit die de hele nacht voortduurden.

Het is niet bekend waardoor de rellen tussen de islamitische Hausa's, die het noorden van Nigeria domineren, en de voornamelijk christelijke en animistische Yoruba's in het zuidwesten van het land zijn ontstaan, mogelijk door een familieruzie. Sinds met de komst van een burgerregering onder leiding van president Olusegun Obasanjo, een Yoruba, in 1999 een eind kwam aan het militaire bewind, strijden verschillende stammen om de macht over de oliebronnen in het land. Daaruit voortvloeiende gevechten, die regelmatig duizenden levens eisen, vormen een bedreiging voor de stabiliteit in het land.

President Obasanjo heeft gisteren op de staatstelevisie te kennen gegeven dat de explosie in het munitiedepot van 27 januari mogelijk het gevolg was van sabotage. Hij beloofde de resultaten van het militaire onderzoek naar de toedracht van de ramp publiekelijk bekend te maken. Mensenrechtenadvocaten vermoeden dat het om een aanslag gaat.

De lichamen van de ruim duizend mensen die tijdens de explosies om het leven kwamen worden vandaag of morgen in massagraven begraven.