Emerton revancheert zich voor offday

De schlemiel van afgelopen woensdag, groeide gisteren voor eigen publiek uit tot de held van de dag. De Feyenoorder Brett Emerton, die in de kwartfinales van het bekertoernooi de beslissende strafschop tegen PSV miste, revancheerde zich tegen Roda JC door met twee doelpunten en een versierde strafschop de basis te leggen voor een 5-0 overwinning. ,,Ik kan nu gelukkig weer rustig slapen'', zei de 22-jarige Australiër met een brede grijns op zijn gezicht na afloop van het duel in de catacomben van De Kuip.

Emerton is de afgelopen anderhalf jaar uitgegroeid tot één van de meest constante spelers in de ploeg van coach Van Marwijk. De hard werkende verdediger scoorde bijna altijd een voldoende. Maar juist in een wedstrijd waarin een speler als hij het verschil had kunnen maken, liet de rechtervleugelverdediger het in Eindhoven afweten. Na de uitschakeling in het bekertoernooi restte hem niets anders dan met gebogen hoofd de kleedkamers op te zoeken.

Emerton wilde zijn zwakke optreden tegen PSV zo snel mogelijk van zich af spelen. ,,Ik heb de afgelopen dagen geprobeerd het missen van de strafschop van me af te zetten. In mijn achterhoofd wist ik wel dat het publiek van Feyenoord me altijd zal blijven steunen. Maar toch wilde ik ze vandaag graag iets teruggeven.''

De nummer 23 van Feyenoord slaagde wonderwel in zijn opzet. Binnen vijf minuten wist Emerton de wedstrijd met twee handige acties volledig naar de hand van Feyenoord te zetten. Na iets meer dan zestig seconden had Emerton de goodwill van het Feyenoord-publiek herwonnen. Na een pass van Bosvelt stoomde Emerton aan de rechterkant van het veld op. Hij was de slecht opgestelde Roda-verdediger Van Dessel te slim af en schoof de openingstreffer langs zijn landgenoot Kalac in het doel. Stralend incasseerde de verdediger de felicitaties van zijn ploeggenoten.

Amper twee minuten later vertolkte Emerton opnieuw een hoofdrol door in een duel met Vandenbroeck direct naar de grond te gaan op het moment dat de Belg licht aan zijn shirtje trok. Scheidsrechter Luijten kon weinig anders doen dan de bal op de stip leggen. Feyenoord-aanvaller Van Hooijdonk benutte het presentje koelbloedig. Roda kreeg vervolgens veel kansen om terug in de wedstrijd te komen, maar oog in oog met Feyenoord-doelman Zoetebier faalden de spitsen van de Limburgse ploeg.

Emerton bracht zes minuten na de pauze Roda JC eigenhandig de nekslag toe door met een fraaie actie drie verdedigers van zich af te schudden en de 3-0 binnen te kogelen. Dat Van Hooijdonk en Tomasson vervolgens nog de eindstand op 5-0 bepaalden, was louter een formaliteit. Emerton was en bleef man of the match in Rotterdam.

Het doortastende optreden van Emerton was ook het gevolg van een omzetting die Van Marwijk in de ploeg doorvoerde. Niet de Zweed Elmander, maar de Japanner Ono stond voor het eerst aan de rechterkant van het middenveld. Terwijl Elmander op links de buitenkant opzocht, kreeg Ono de opdracht meer achter de spitsen Tomasson en Van Hooijdonk te opereren. Zo ontstond aan de rechter zijkant voortdurend ruimte voor de opkomende Emerton.

Van Marwijk prees na de wedstrijd tegen Roda JC het optreden van zijn rechtsback. Volgens de trainer werd nogmaals het bewijs geleverd dat Emerton als verdediger het beste tot zijn recht komt. Van Marwijk: ,,Hij heeft de power continu over zijn tegenstander heen te gaan. Als hij de ruimte voor zich heeft, is hij op zijn sterkst. Hij liet verdedigend nog wel wat steekjes vallen, maar uiteindelijk wint hij toch de strijd van zijn tegenstander.''

Ondanks zijn goede optreden tegen Roda is Emerton er nog niet van overtuigd dat hij in de verdediging thuishoort. Emerton, die in de zomer van 2000 op advies van de Australische oud-Feyenoorder Mitchell bij Feyenoord kwam, stond bij zijn oude club Sydney Olympic bekend als een aanvallende middenvelder. En ook in het nationale elftal van Australië speelt hij op het middenveld. ,,Ik ben altijd een aanvallende speler geweest'', zei hij gisteren. ,,Het liefste sta ik op het middenveld. Ik voel me nu beperkt in mijn mogelijkheden. Maar het is het belangrijkste dat ik speel. Ik ga met de trainer niet in discussie.''

De afgelopen maanden werd Emerton voortdurend in verband gebracht met tal van clubs uit de Premier League. De Engelse interesse ketste steeds af op de vraagprijs van Feyenoord, dat naar verluidt 23 miljoen euro wil hebben voor de speler wiens contract pas in 2004 afloopt. Feyenoord betaalde anderhalf jaar geleden iets minder dan één miljoen euro voor de speler.

Emerton heeft er zelf nooit een geheim van gemaakt dat hij zichzelf in de toekomst in Engeland ziet spelen. Na de wedstrijd tegen Roda JC herhaalde hij zijn voorkeur voor het Britse voetbal. ,,De Premier League is natuurlijk een prachtige competitie. Op een dag wil ik daar spelen. Wanneer dat is, weet ik niet. Het kan volgend jaar zijn, maar ook pas over vijf seizoenen. Ik heb gehoord dat er clubs geïnteresseerd zijn. We zullen zien.'' Met opgeheven hoofd verliet Emerton vervolgens De Kuip.

Feyenoord

5

Roda JC

0

Ruststand 2-0. 2. Emerton 1-0, 4. Van Hooijdonk (strafschop) 2-0, 51. Emerton 3-0, 65. Van Hooijdonk 4-0, 70. Tomasson 5-0. Schds: Luyten. Tsch: 37.000. Gele kaarten: Vandenbroeck en Soetaers (Roda JC)

    • Koen Greven