Degradatie Fortuna lijkt onafwendbaar

Fortuna Sittard kan zich opmaken voor de eerste divisie. In een van de slechtste wedstrijden die dit seizoen in de eredivisie werd gespeeld, verloren de Limburgers op eigen veld met 1-0 van landskampioen PSV. Door die nederlaag bedraagt de achterstand op degradatiekandidaten Sparta en FC Groningen respectievelijk tien en twaalf punten. FC Groningen heeft wel twee duels meer gespeeld.

Het falende aan- en verkoopbeleid van de laatste jaren eist zijn tol. Na het vertrek van manager Opgenoord lukt het ook de nieuwe directeur Mommers niet om van Fortuna Sittard een stabiele club te maken. Mommers ontsloeg trainer Verel en hoopt de toekomst van de club veilig te stellen door een samenwerkingsverband met een grote club. De directeur schermt met interesse van PSV en nog drie andere buitenlandse verenigingen uit respectievelijk Duitsland, Engeland en België.

De vrije val van rode lantaarndrager Fortuna Sittard is eenvoudig te verklaren. Na het vertrek van trainer Van Marwijk (die in het seizoen '97-'98 nog zevende werd met de club) versleet Fortuna liefst vier trainers. Bovendien faalde de vereniging bij het aankopen van spelers: de meeste nieuwelingen kwamen kwaliteit tekort, maar verdienden wel een goed salaris. Verder werd de jeugdopleiding verwaarloosd en vertrok manager Opgenoord wegens een `verschil van inzicht' met de huidige directeur Mommers. Voormalig fysiotherapeut Opgenoord had als beleidsmaker niet altijd een gelukkige hand, maar was wél een man met voetbalinzicht en kende de Sittardse club als zijn broekzak.

Directeur Mommers probeert de club op alle terreinen te professionaliseren en was altijd een voorstander van een nieuw stadion en een verklaard tegenstander van FC Limburg. Het nieuwe stadion staat er inmiddels, maar hangt als een molensteen om de nek van Fortuna Sittard. De toeschouwers komen niet in groten getale naar de troosteloze betonnen bak, vernoemd naar de hoofdsponsor. Ook het bedrijfsleven laat het afweten, maar dat is niet nieuw in Limburg.

Technisch adviseur Willy Dullens verklaarde het afgelopen seizoen al: een FC Limburg had er altijd moeten komen. Roda JC (Kerkrade), MVV (Maastricht) en Fortuna Sittard vissen al jarenlang in dezelfde, te kleine vijver. Mede daarom leende Fortuna enkele maanden geleden vier miljoen gulden van de gemeente Sittard. Om geld te generen gaat Fortuna Sittard ver: zo is in de begroting voor dit seizoen een transferopbrengst verwerkt. Fortuna gaat er bij voorbaat al van uit dat het aan het eind van dit jaar spelers verkoopt. Saillant detail: het grootste talent, middenvelder Van Barneveld, herstelt momenteel van een zware knieblessure.

Het laatste staaltje van discutabel management kwam eind vorig jaar. Trainer Verel, binnengehaald om meer discipline in de kwaliteitsarme en mentaal labiele spelersgroep te kweken, werd ontslagen. Zelfs de supporters begrepen daar, ondanks de magere resultaten, weinig van.

De aanhangers keken zaterdagavond dan ook lijdzaam naar hun ploeg. De technische staf had er bewust voor gezorgd dat het veld slecht bespeelbar was, zodat PSV moeite zou hebben met het combinatiespel. Psychologie van de koude grond die uiteindelijk niet werkte. Het slappe Fortuna keek al na vijf minuten tegen een achterstand aan toen Vennegoor of Hesselink een voorzet van Rommedahl inkopte: 0-1.

Nadat aanvaller Cramb op vijf meter van PSV-doelman Lodewijks naast de bal trapte, was het afgelopen met de aspiraties van de thuisploeg. Plichtmatig speelde Fortuna de wedstrijd uit. Slechts eredivisiewaardige spelers als Hesp, Dirkx en Hermans konden het opbrengen om negentig minuten lang geconcentreerd te voetballen.

Tegen beter weten in hopen de spelers en de technische staf op de ommekeer. Trainer De Koning: ,,Als we aanvaller Claudio van PSV kunnen huren, worden we voorin wat gevaarlijker.'' De van PSV geleende verdediger Dirkx: ,,We moeten blijven vechten tot de laatste speeldag, anders nemen we onze supporters in de maling.''

In het geval van degradatie gaat de begroting van Fortuna Sittard van veertien naar tien miljoen gulden. Voor het voortbestaan van betaald voetbal in het bepaald niet voetbalgekke Sittard mag daarom worden gevreesd.

Fortuna Sittard

0

PSV

1

Ruststand 0-1. 4. Vennegoor of Hesselink 0-1. Schds: Braamhaar. Tsch: 7.500. Gele kaart: Van Bommel (PSV).

    • Marcel Abrahams