De man die u nog niet gezien heeft

De debuutvoorstelling van Rob Urgert begint met zo'n zakelijke telefoonstem die de keuzemogelijkheden opsomt: wilt u dit, kies 1, wilt u dat, kies 2, kunt u geen keuze maken, kies 3 – of 4. Dat is een veelbelovende openingsgrap, waarop tijdens zijn optreden nog diverse keren aardig wordt gevarieerd. En intussen vertelt de cabaretier zijn verhaal. Verschillende verhalen zijn het, die hij vakkundig heeft verknoopt.

Eigenlijk is Fuik zijn tweede programma, maar hij noemt het zijn debuut omdat hij tot dusver onbekend is gebleven. Met gepaste zelfspot omschrijft hij in de aankondiging zijn positie: ,,Als Freek de Jonge de man is van het verhaal, en Jacques Brel de man van het lied, dan is Rob Urgert de man die u nog niet gezien heeft.'' Zelf heeft hij alleen verhalen op zijn repertoire, hij zingt niet.

Die verhalen gaan over zijn zoontje, zijn (ex-)vriendin en twee soldaten die in het oerwoud zijn blijven zitten omdat ze niet weten dat de oorlog voorbij is. In dat laatste had hij iets veelzeggends kunnen leggen, maar dat heeft hij niet gedaan – het blijft bij een vertelling die verder niet veel te betekenen heeft. Urgert zoekt zijn kracht in de komische overdrijving, in de voetsporen van Freek de Jonge en Youp van `t Hek, maar beschikt nog niet over hun zeggingskracht. Dat maakt sommige uitweidingen nogal gekunsteld; die zijn overduidelijk alleen maar verzonnen om een paar grappen te kunnen maken.

Maar grappen maken kan hij wel. Zoals de sollicitatiebrieven die hij voorleest van iemand die onwillig zijn sollicitatieplicht vervult, of soms zomaar een los zinnetje als: ,,Ik ben egoïstisch als ik dat wil!'' Daarom lijkt Urgert me, hoewel er op deze voorstelling veel valt aan te merken, toch iemand die bekender zal worden.

Voorstelling: Fuik, door Rob Urgert. Regie: Stone van den Hurk. Gezien: 22/1 in De Vest, Alkmaar. Tournee t/m 20/4. Inl. (015) 2159415 of www.mojotheater.nl

    • Henk van Gelder