China wil Kabul leeuw schenken

China wil Kabul een jonge leeuw cadeau doen om de onlangs gestorven leeuw Marjan van de dierentuin van Kabul te vervangen. Dat heeft Wang Wei, onderdirecteur van een dierentuin bij de Grote Muur ten noorden van Peking, dit weekeinde bekendgemaakt. Marjan, die 38 jaar geleden door Duitsland aan Kabul werd geschonken, groeide uit tot één van de symbolen van het Afghaanse lijden. Het halfblinde, verlamde en tandeloze dier overleefde de Russische bezetting, het Talibaan-regime en de Amerikaanse bombardementen, om tenslotte gewoon van ouderdom te sterven. Eerder al bood een Canadese dierentuin aan om twee jonge leeuwen naar Kabul te verschepen, maar dat leidde tot fel protest van dierenbeschermers. Wang Wei zei wel dat Kabul had gevraagd om in ieder geval nog even te wachten met de verscheping van de leeuw, omdat het dier bij mogelijk nieuw geweld in Kabul al snel van de honger zou kunnen omkomen.