Beurs voor beleggers afgelast

De jaarlijkse beurs voor particuliere beleggers, Geldzaken in Utrecht, gaat dit jaar niet door. Het aantal afzeggingen was volgens organisator Reed Exhibitions zo groot – slechts 21 van de 120 verwachte bedrijven zegden toe te zullen komen – dat het congres een flop dreigde te worden. De bedrijven die wel wilden deelnemen, voornamelijk financiële media, de Belastingdienst en beleggersverenigingen, zullen gedeeltelijk worden gecompenseerd.

E. Derksen, woordvoerder van Reed Exhibitions (onderdeel van uitgever Reed Elsevier), betreurt de afgelasting, maar er was volgens haar geen andere keus. Vorig jaar kwamen er 20.000 bezoekers. ,,We konden het publiek nu niet bieden waar het recht op heeft'', zegt Derksen. ,,De animo is gewoon niet groot genoeg.''

Bij Citigate First Financial, dat beursgenoteerde ondernemingen adviseert over hun financiële communicatiebeleid, was die animo er wel. Volgens woordvoerder M. Hofmann is het belangrijk om ,,als bedrijf je gezicht te laten zien aan de belegger, ook als het allemaal wat minder gaat''. Voor vertegenwoordigers van Citigate, die zouden deelnemen aan discussiefora, was er gespreksstof genoeg over onderwerpen als `Beloningen aan topmanagers' en `CEO's versus de pers'.

Reed Exhibitions, de grootste organisator van vakbeurzen ter wereld, wil geen algemene financiële beurzen meer organiseren in Utrecht, en gaat zich richten op niches. ,,Wij denken aan speciale beurzen over specifieke onderwerpen als nalatenschap, eigen woning of pensioen'', zegt Derksen.