Argentinië zweert dollar na tien jaar af

De Argentijnse regering laat haar munt, de peso, vanaf woensdag zweven. Daarmee komt een einde aan de koppeling van de peso aan de dollar, die tien jaar geleden werd ingevoerd. Ook versoepelt Argentinië de regels voor het opnemen van banktegoeden.

De regering presenteerde gisteravond een plan waarmee de financiële crisis van het land moet worden bezworen. De minister van Economische Zaken, Jorge Remes Lenicov, waarschuwde de Argentijns bevolking tegelijkertijd dat ,,magische oplossingen, of makkelijke oplossingen'' niet bestaan. De regering onder leiding van peronist Duhalde zal de komende tijd eveneens bezuinigingsmaatregelen aankondigen om tegemoet te komen aan het Internationale Monetaire Fonds.

De banken in Argentinië zijn vandaag en morgen op last van de overheid gesloten. De ingelaste vakantiedagen van de financiële sector zijn een antwoord op de uitspraak van het Hooggerechtshof in Buenos Aires van afgelopen vrijdag. Om kapitaalvlucht te voorkomen, mochten Argentijnen, sinds 1 december vorig jaar, maandelijks niet meer dan 1.000 dollar opnemen. Deze maatregelen hebben tot rellen geleid in het land. Het hof stelde echter vast dat deze bevriezing ongrondwettig is. Werknemers mogen volgens de aangekondigde maatregelen hun lonen straks contant opnemen bij de bank. Met de tweedaagse sluiting probeert de overheid een stormloop op de banken te vermijden.

Argentinië heeft een schuldenlast van meer dan 150 miljard dollar. Eind vorig jaar is het land tijdelijk gestopt met het betalen van de rente en aflossingen op de overheidsschuld. Door de recessie in het land, voor het vierde jaar op rij, leven 15 miljoen van de 36 miljoen Argentijnen rond en onder de armoedegrens.

Argentinië kende tien jaar lang een één-op-één koppeling van de peso aan de dollar om voorgoed een einde te maken aan de gevreesde hyperinflatie. Na het aanvankelijke succes heeft het land zich de laatste jaren door deze koppeling uit de markt geprijsd. De dure dollar deed de export instorten en de economie is in het slop geraakt. Vorige maand deed Argentinië al eerste stap richting volledige loskoppeling. Sindsdien geldt alleen nog bij handelstransacties een koppeling van de peso aan de dollar, tegen een koers van 1,40 peso voor 1 dollar. Voor alle andere transacties geldt een zwevende koers.

Vanaf woensdag is ook koppeling met de dollar bij handelstransacties geschiedenis. Banktegoeden (in dollars) zullen worden omgezet in peso's tegen een koers van 1,4 peso voor een dollar. Alle dollarschulden zullen worden omgezet in pesoschulden, tegen een koers van één-op-één. De banken zullen door de nieuwe regels miljarden dollars verliezen leiden.