Anti-globalisten voeren actie bij WK

Voetbal en anti-globalistische protesten? Volgens de Zuid-Koreaanse delegatie op het World Social Forum, een bijeenkomst van vakbonden, non-gouvernementele organisaties en anti-globalisten dat dezer in het Braziliaanse Porto Alegre wordt gehouden, is het een uitstekende combinatie.

De delegatie kwam dit weekeinde aan de 50.000 deelnemers van het forum met het voorstel op 31 mei, de eerste dag van het wereldkampioenschap voetbal dat in Zuid-Korea en Japan wordt gehouden, een internationale dag van anti-globalistische actie te maken. ,,Natuurlijk is het WK een festijn, maar we moeten tijdens dat festijn niet vergeten dat er ook andere zaken in de wereld spelen'', zei Youngmo Yoon van de Koreaanse vakbond KCTU.

De vakbond doet dit in navolging van de FNV die tijdens het Europees kampioenschap in 2000 een campagne hield over kinderarbeid. ,,Die fakkel nemen we graag over'', aldus Yoon. ,,Overal ter wereld werken kleine kinderen aan de ballen waarmee ze eigenlijk graag zouden willen spelen.''

Tevens willen de Zuid-Koreanen de aandacht vestigen op de volgens hen negatieve aandacht van de Verenigde Staten op Noord-Korea. De KCTU wil de actie juist op 31 mei houden, omdat de opening van het WK gegarandeerd de aandacht van de media heeft, en hoopt daarmee het anti-globalistische gedachtengoed verder te kunnen verbreiden. De andere Aziatische delegaties in Porto Alegre hebben al met de plannen van de vakbond ingestemd.