Afghanistan geeft raketten terug aan VS

De Afghaanse interimregering heeft de afgelopen weken tientallen Stinger-raketten teruggegeven aan de Verenigde Staten. Met de Amerikaanse raketten kunnen vliegtuigen vanaf de grond worden neergehaald.

De Amerikanen hadden de Stinger-raketten in de jaren tachtig gegeven aan de mujahedeen, het verenigde Afghaanse verzet dat vocht tegen de bezetting van Afghanistan door de sovjetlegers tussen 1979 en 1989.

De wapens, die vanaf de schouder kunnen worden gelanceerd, zijn door de nieuwe Afghaanse autoriteiten op verscheidene plaatsen aangetroffen na de terugtrekking van de Talibaanmilities, eind vorig jaar.

Het is niet bekend hoeveel Stinger-raketten de Amerikanen in het verleden hebben geleverd aan de mujahedeen. Wel zijn er al jaren geruchten dat zowel Amerikaanse als Iraanse agenten pogingen doen de Stinger-raketten te kopen in Afghanistan. Daarbij worden bedragen genoemd van 100.000 dollar per raket.

In de jaren tachtig gaven inlichtingendiensten uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Saoedi-Arabië en Pakistan grote wapenvoorraden aan de mujahedeen. De Afghaanse verzetsstrijders kregen vanuit Pakistan niet alleen Stinger-raketten, maar ook Russische SAM-7-raketten en Britse Blowpipes en andere wapens van Oost-Europese, Chinese of Egyptische makelij.

Vertegenwoordigers van twee rivaliserende stammen in Gardez, in het oosten van Afghanistan, voeren naar verwachting vandaag overleg. Onderwerpen van gesprek zijn het uitwisselen van gevangenen, en van wederzijds ingenomen voertuigen en militair materieel. De stammen worden geleid door de regionale krijgsheren Padsha Khan Zadran en Haji Saifullah.

Bij onderlinge gevechten zouden de afgelopen week vijftig mensen zijn gedood bij Gardez, ruim honderd kilometer ten zuiden van Kabul. Saifullah had de macht van de Talibaan in de stad overgenomen en wil die niet afstaan aan Zadran.

De premier van de Afghaanse interimregering, Hamid Karzai, heeft Zadran benoemd tot gouverneur van de provincie Paktia, waarvan Gardez de hoofdstad is. Saifullah vindt dat niet aanvaardbaar. Hij zegt ruim tweehonderd Zadran-aanhangers gevangen te houden. Zadran zou tientallen strijders van Saifullah hebben opgepakt.

De gesprekken werden geleid door vertegenwoordigers van de interimregering. Premier Karzai had de krijgsheren gisteren opgeroepen te stoppen met elkaar te bevechten.

Bij gevechten tussen de twee stammen kwamen vorige week tientallen mensen om het leven. De botsingen waren de zwaarste sinds de interimregering van Karzai werd geïnstalleerd op 22 december vorig jaar.