Zweedse band

In 1793 bevrijdde de arts Pinel geestelijk gestoorden in een asiel in Parijs van hun boeien. Ruim twee eeuwen later heeft zijn daad nog niet in alle psychiatrische centra in Nederland navolging gevonden. Jaarlijks stikken twee tot drie patiënten in de `Zweedse band' waarmee ze veelal voor hun eigen veiligheid in bed worden vastgebonden. En regelmatig lopen gehandicapten niet-fatale verwondingen op door het gebruik van fixatiemateriaal. (NRC Handelsblad, 28 januari).

De Inspectie voor de Gezondheidszorg vindt het nu wel tijd voor het opstellen van een richtijn voor het vastbinden van geestelijk verwarde mensen. Blijkbaar zijn drie sterfgevallen per jaar nog niet voldoende om zwakzinnigen definitief te bevrijden van hun fixatiemateriaal. In de catacomben van de Nederlandse gehandicaptenzorg zijn de middeleeuwen nog niet voorbij...

    • Ana van Es