Yundi Li

Hij is geen meisje, maar `zij' is een jongen. De uitstraling van de Chinese pianist Yundi Li (1982) is op de hoesfoto tweeslachtig, maar op de cd speelt hij de vaak vrouwelijk klinkende muziek van Chopin heel mannelijk. Toen Yundi Li eind 2000 optrad in Utrecht, waar hij een jaar eerder derde was geworden op het Franz Liszt-concours, leek hij zelfs wat op Chopin, de frêle 19de eeuwse Poolse romanticus, die het hield met de zo mannelijke sigaren rokende Française Georges Sand.

Yundi Li won in 2000 het prestigieuze Chopinconcours in Warschau. De eerste keer in 15 jaar werd de eerste prijs toegekend, en hij was de jongste winnaar ooit.

Nu speelt Yundi Li voor Deutsche Grammophon, ook het chique label van fameuze Chopinvertolkers als Maurizio Pollini en Krystian Zimerman. Net als zij speelt Li Chopin zonder dat wufte waas, maar zelfverzekerd, stevig, virtuoos én elegant.

Yundi Li: Chopin, o.a. Sonate nr 3. DG 471 479-2

    • Kasper Jansen