Wad

Na Ewoud Sanders (20 november) wil nu ook Hendrik Spiering (`Van Wad tot Loverboy', W&O, 19 jan.) met: `Het oudste Nederlandse woord is wad' ons laten geloven dat in het jaar 107 de hele Nederlandse conversatie bestond uit `wad, wad, wad'. Dat is wellicht niet zo bedoeld, maar het is ook niet waar. Volgens dezelfde bron was het op zijn minst `Fries wad'.

We mogen er dan misschien aan voorbijgaan dat het oudste handschrift waar het in voorkomt pas uit de elfde eeuw stamt, maar als de hier gehanteerde techniek geoorloofd is (en waarom zou dat niet) dan zijn in elk geval `Bataaf' (Suetonius, 96 na Chr.) en `Belg' (Caesar, ca 52 v.Chr.) ouder. Het zijn ook niet de enige. En wat het principe van de chronologische ordening betreft: `A Chronological Dictionary listing 80.000 words in order of their earliest known occurrence' verscheen al in 1970.

    • Dr. J. Gerritsen