Verlies van VVD blijft aanhouden

Volgens de jongste opiniepeilingen van bureau Interview NSS blijft de VVD op zwaar verlies staan als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden worden gehouden. Nieuwkomer Leefbaar Nederland zet de opmars voort. Dit blijkt uit de cijfers die gisteravond in NOVA zijn gepresenteerd.

De VVD zou net als bij de peiling van vorige week uitkomen op 28 zetels; een verlies van tien zetels ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen van 1998. Leefbaar Nederland stijgt naar 21 zetels. De PvdA is met 39 zetels de grootste partij, maar incasseert vergeleken bij de verkiezingen van 1998 een verlies van zes zetels. D66 wordt meer dan gehalveerd, terwijl oppositiepartij het CDA met 28 zetels redelijk constant blijft.

Wanneer dit de werkelijke verkiezingsuitslag zou zijn geweest, had de paarse coalitie bestaande uit PvdA, VVD en D66 niet meer over een meerderheid in het parlement beschikt. In alle gevallen zouden voor de vorming van een meerderheidskabinet minstens drie partijen nodig zijn. Een centrum-rechtse coalitie van CDA en VVD zoals in het begin van de jaren tachtig kan over niet meer dan 56 zetels beschikken.

Ook met behulp van de kleine christelijke partijen, de zogeheten `Staphorster variant', is een meerderheid nog ver weg. Alleen met Leefbaar Nederland is er een meerderheid.

Een centrum-linkse meerderheid van CDA en PvdA heeft alleen met GroenLinks meer dan 75 zetels in het parlement.

Vorige week presenteerde behalve Interview NSS ook marktonderzoekbureau Nipo een onderzoek naar de kiezersvoorkeuren. Daarin was het verlies van de VVD beperkt tot één zetel. De nieuwe peiling van Interview NSS bevestigt de trend die het bureau een week geleden signaleerde.