Van der Moolen en CMG zeker in AEX

Beursbedrijf Van der Moolen en automatiseringsbedrijf CMG worden definitief vanaf 4 maart opgenomen in de AEX-index. De kabelbedrijven UPC en Versatel verdwijnen uit de belangrijkste selectie van Nederlandse aandelen, zo maakte Euronext gisteravond bekend.

Ook in de samenstelling van de MidKap-index zijn geen verrassingen. Naast `degradant' Versatel scharen ook ingenieursbureau Fugro, technisch bedrijf Imtech en bouwer Koninklijke Volker Wessels Stevin (KVWS) zich onder de middelgrote fondsen op de Amsterdamse beurs. Uit de MidKap verdwijnen BE Semiconductor International en Landis.

De AEX-index op de Amsterdamse effectenbeurs is samengesteld uit de 25 grootste Nederlandse beursfondsen. De selectie vindt elk jaar plaats op grond van de totale beursomzet over het afgelopen beursjaar. De weging van ieder fonds binnen de index is vervolgens afhankelijk van de beurswaarde van de bedrijven, gecorrigeerd voor de verhandelbaarheid.

Van der Moolen heeft 500 medewerkers en boekte afgelopen jaar naar verwachting een nettowinst van 100 miljoen euro. Het aandeel is sinds 1986 beursgenoteerd en maakte over de afgelopen vijf jaar een rendement van in totaal 600 procent, waarmee de marktwaarde op ongeveer 1,3 miljard euro komt.

Met de toetreding van CMG krijgt de nieuwe index, na Getronics, een tweede automatiseerder. CMG verkoopt onder meer software waarmee telecombedrijven het sms-verkeer van mobiele telefoons mogelijk maken. De koers van CMG piekte twee jaar geleden op 25 euro, maar sloot gisteren op 3,96 euro.

Euronext maakte ook bekend dat vier bedrijven de maximale weging van 10 procent in de nieuwe AEX-index krijgen: ING, Philips, Koninklijke Olie en Unilever.