Twijfel over nut van test op borstkanker

Er wordt sinds kort ernstig getwijfeld aan het nut van de screening op borstkanker.

De Gezondheidsraad wil aan het eind van de maand minister Borst (Volksgezondheid) melden of borstkankerscreening nog een wetenschappelijke basis heeft. Daarna moet de politiek beslissen over het voortbestaan van het 45 miljoen euro kostende bevolkingsonderzoek naar borstkanker dat nog geen tien jaar geleden landelijk werd ingevoerd.

Ook in de Verenigde Staten en Zweden worden hoorzittingen en adviezen voorbereid. De twijfel heeft nu de politiek en beleidsadviseurs bereikt na een aanhoudende discussie in wetenschappelijke kring over een publicatie die vorig jaar oktober in het Britse medisch-wetenschappelijke blad The Lancet verscheen.

De Deense epidemiologen dr. P. Gøtzsche en dr. O. Olsen veegden daarin de vloer aan met de zeven grote onderzoeken waarmee in het vorige decennium zou zijn aangetoond dat borstkankerscreening de sterfte aan borstkanker verlaagt.Volgens Gøtzsche en Olsen zijn de meeste van die studies van bedroevende kwaliteit. En de twee onderzoeken die er kwalitatief net mee door kunnen, laten géén verlaagde kankersterfte zien. Wel zijn er duidelijke nadelen: screening leidt tot meer en agressievere behandeling, schrijven de twee Denen.

Borstkankerscreening: pagina 39