Tribunaal: één proces tegen Miloševic

Voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag zal één proces worden gevoerd tegen de Joegoslavische ex-president Slobodan Miloševic. In dat proces zal het gaan over oorlogsmisdaden in Kosovo, Bosnië en Kroatië.

Dat hebben de rechters van het tribunaal gistermiddag in hoger beroep beslist in de zaak die was aangespannen door hoofdaanklaagster Carla Del Ponte. Eerder was besloten dat er twee rechtszaken zouden komen, één over Kosovo, en één over Bosnië en Kroatië. Del Ponte had daartegen beroep aangetekend omdat belangrijke getuigen onder wie vroegere vertrouwelingen van Miloševic niet bereid zouden zijn twee keer in de rechtszaal te komen getuigen. Zij vindt ook dat ze in één proces overtuigender kan aantonen dat de oorlogsmisdaden in Kosovo, Bosnië en Kroatië werden gepleegd op basis van Miloševic' plan voor een etnisch zuiver Groot-Servië.

Het proces tegen de ex-president begint naar verwachting op dinsdag 12 februari. Eerst komt dan Kosovo aan de orde, vanaf de zomer volgen dan Bosnië en Kroatië.