Tiger Award toegekend aan Tussenland

De Nederlandse telefilm Tussenland van regisseur Eugenie Jansen heeft gisteravond een van de drie Tiger Awards van het International Film Festival Rotterdam gewonnen. De twee andere gelijkwaardige Tiger Awards gingen naar de Tsjech Bohdan Sláma voor Wild Bees en de Roemeen Sinisa Dragin voor Every Day God Kisses Us on the Mouth.

Het is voor het eerst sinds de instelling van de Tiger Awards in 1995 dat een Nederlandse regisseur die prijs ten deel valt. Volledig gefinancierd door televisie (als RVU-onderdeel van het Telefilmproject), zal de film over de ontmoeting tussen een Soedanese illegaal en een oude Indië-veteraan vanaf a.s. donderdag toch eerst in de bioscoop te zien zijn.

Andere prijzen werden toegekend aan onder meer de Tiger-competitiefilm Mein Bruder der Vampir van de Duitser Sven Taddicken, die de prijs van de internationale persjury kreeg (FIPRESCI). Hetzelfde gezelschap gaf de Argentijnse film La libertad van Lisandro Alonso een eervolle vermelding.

Ook de Nederlandse persjury (KNF) bekroonde een Argentijnse productie. Bolivia van Adrián Caetano wordt met deze prijs aanbevolen voor een Nederlandse bioscoopdistrubutie. De nationale persjury zag in `de precieze en genuanceerde observatie van gewone mensen in een klein restaurant, een microkosmos metaforisch voor de Argentijnse maatschappij in de huidige situatie'. Ook prees de Nederlandse pers de totale Argentijnse aanwezigheid op het festival. Een aantal Argentijnse filmmakers vroeg daar eerder deze week aandacht voor de diepe crisis in de filmproductie in Argentinië.

De uitreiking van de prijzen, die in verband met de verwachte media-aandacht voor andere actuele zaken een dag vervroegd werd, bestond voorts uit de NETPAC-prijs voor de beste Aziatische film, die werd toegekend aan de Japanse productie Wave van Hiroshi Okuhara en de Moviezone Award van Nederlandse jongeren voor Fat Girl van Catherine Breillat.

De publieksprijs en de bezoekersaantallen van het 31ste International Film Festival Rotterdam worden, zoals gebruikelijk, pas op zaterdagavond bekendgemaakt.

    • Hans Beerekamp