Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Onder meer een gesprek met gezondheidsminister Els Borst (D66) over onder andere het gebruik van xtc op houseparty's. Ned.3, 12.10-13.02u.

DOCUMENTAIRE

7-dagen: Liefde is niet te bewijzen. Olivier en Sytze van der Zee, zoon en vader, gaan op zoek naar de mogelijkheden om de Chileense vrouw Paola aan een verblijfsvergunning te helpen. Voor Nederlanders zonder vast werk, studenten en freelancers is hereniging een uitgesloten zaak. Zie ook het Zaterdags Bijvoegsel. Ned.3, 23.05-23.38u.

Tschernobyl - Der Millionensarg. Een Russische atoomdeskundige vraagt zich af waarom er 760 miljoen Amerikaanse dollar uitgeven moet worden aan een nieuwe beschermlaag rond het reactorblok van Tsjernobyl, terwijl het overgrote deel van de radioactieve brandstof reeds in het milieu terecht is gekomen. ZDF, 23.45-0.15u.

KUNST

Zeeman met boeken. Besprekingen van Ik heet Karmozijn van de Turkse schrijver Orhan Pamuk; Onwetendheid van de Tsjechische schrijver Milan Kundera; Zes sterren van Joost Zwagerman en Liebmans ring van Pieter Waterdrinker. Ned.3, 23.38-0.27u.

Kunst omdat het moet. Over de monumentale overblijfselen van de kunst uit de jaren '80 in New York met kunsthandelaren als Leo Castelli en Tony Shafrazi en kunstenaars Julian Schnabel, Jeff Koons en Eric Fisch. Afl.: Kunst en de nieuwe dood. Ned.3, 0.35-1.30u.

SPORT

Finale Super Bowl. Live-verslag van de finale in het American football om de Super Bowl in New Orleans tussen de New England Patriots en de Rams. Het commentaar is van Herbert Bedford en Ronald Buys. Ned.2, 23.50-3.30u.

FILM

De sneeuwballenoorlog (André Mélançon, 1985, Canada). Adembenemend gefilmde kinderfilm volgt twee groepen kinderen die ingesneeuwd raken in een Canadees dorpje en een enorm sneeuwballengevecht gaan houden. Ketnet, 11.50-13.20u.

Le Gendarme se marie (Jean Girault, 1962, Frankrijk/Italië). Derde aflevering uit driftkikker Louis de Funès' succesvolle reeks gendarme-kluchten. Hij trouwt met eerzuchtige kolonelsweduwe Claude Gensac. VRT, 13.35-15.00u.

Svadba / The Wedding (Pavel Lungin, 2000, Rusl./Fr./Duitsl.). Romantische komedie met maatschappijkritische ondertoon volgt pogingen van Moskous fotomodel om tegen de zin van de ouders te trouwen met haar jeugdliefde. Ned.3, 14.08-15.57u.

. The English Patient (Anthony Minghella, 1996, VS). Ralph Fiennes doet Lawrence of Arabia na in verfilming van Michael Ondaatjes roman die negen Oscars binnensleepte, waaronder die voor beste film, regie en vrouwelijke bijrol (Juliette Binoche). Fiennes speelt verminkte man die terugdenkt aan de allesverzengende liefde voor Kirsten Scott Thomas in de even hete woestijn. RTL4, 20.00-22.15u., met reclame.

Guilty as Sin (Sidney Lumet, 1993, VS). Lumet ventileert andermaal zijn cynische visie op de door macht en geld gedreven mensheid in intelligente, iets te schematische thriller annex court room drama. Advocate Rebecca De Mornay is even manipulatief als haar van moord op zijn rijke echtgenote verdachte cliënt Don Johnson. Net5, 21.10-23.05., met reclame.

Missing in Action (Joseph Zito, 1984, VS). Patriottische actiefilm in Rambo-stijl. Vietnam-veteraan Chuck Norris speurt naar na-oorlogse krijgsgevangenen in de Vietnamese jungle. V8, 22.00-23.45u., met reclame.

Let It Be Me (Eleanor Bergstein, 1995, VS). Bergsteins eerdere scenario voor Dirty Dancing schemert door in matte dansscènes van Campbell Scott en Jennifer Beals (Flashdance) die wegens huwelijk op dansles gaan. BBC1, 23.55-1.25u.

Sticks and Stones (Neil Tolkin, 1996, VS). Drama over jongetje dat op school gepest wordt is geheel vanuit het perspectief van het kind gefilmd. Met Gary Busey en Kirstey Alley als de ouders. BBC1, 1.50-3.20u.

RADIO

OVT. Na de column van oud-parlementair journalist Kees Sorgdrager een gesprek met oud-NVSH-arts mevr. Fortuin-Blitz en socioloog Evert Ketting over de veertig jaar geleden geïntroduceerde anticonceptiepil. Verder historicus James Kennedy over zijn boek Een weloverwogen dood: Euthanasie in Nederland en in het tweede uur belicht de vijfde aflevering in de serie De koeriers van Moskou de activiteiten van timmerman en communist Daniël Goulooze. Ned.1, 10.04-12.00u.

De andere wereld van zondagmiddag. Onder meer een terugblik op het huwelijk met Reinildis van Ditzhuyzen, Willem Oltmans en voorzitter van het Nieuw Republikeins Genootschap Jack-Jan Wirken. 747AM, 13.02-15.00u.

Opium. Gesprek met kunsthistoricus Evert van Uitert over de tentoonstelling in het Van Gogh Museum en de turbulente relatie tussen Vincent van Gogh en Paul Gauguin. Verder musicoloog Jos van der Zanden over zijn boek Componisten op bezoek in Nederland. Radio 1, 19.04-20u.

Uit het nieuws. Mode-ontwerpster Fong Leng die eind jaren 70 furore maakte als ontwerpster van extravagante kleding praat o.a. over haar creaties en huidige werk. Radio 1, 21.04-22.00u.

Verum, bonum, pulchrum. Gesprek met de Franse vertaler Robert de Does en Mathijs Sanders. De Does vertaalde Franse poëzie en Sanders schreef Het spiegelend venster, een proefschrift over de rol van katholieken in de Nederlandse literatuur van 1870 tot 1940. 747AM, 23.00-24.00u.