Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Het huwelijk. Rechtstreekse verslag van het voltrekken van het burgerlijk en kerkelijk huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. 's Avonds een uitgebreide terugblik met deskundigen op het vlak van religie en koningshuizen. Ned.2, 12.00-16.32u. & 20.30-22.35u.

2 Vandaag. Terugblik op het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima Zorreguita en vanaf locaties in Amsterdam en uit Argentinië. Met o.a. Oranje-kenner H. van Wijnen. Ned.2, 17.35-18.43u.

Knevel op zaterdag. Gesprek over het huwelijk met priester Antoine Bodar, royalty-watcher Fred Lammers en Kamerlid Femke Halsema. Ned.1, 20.35-21.05u.

Hochzeit im niederländischen Königshaus. Samenvatting van de reportage over de bruiloft van kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. En met Rudi Carrell die als journalist de bruiloft bijwoonde. ZDF, 22.00-22.15u.

Nova. Uitgebreid aandacht voor de huwelijksviering her en der in het land. Ned.3, 22.15-22.45u.

KUNST & MUZIEK

Masterworks. Derde deel van een serie over de grootste orkestwerken uit de 20ste eeuw behandelt het vioolconcert van Alban Berg dat opgedragen is aan `een engel', een meisje dat op 18-jarige leeftijd stierf. In het stuk zitten verwijzingen naar getallen, melodieën en zelfs antinazistische berichten. BBC2, 19.45-21.00u.

Robert Altman: Omnibus. Portret van de rebelse filmregisseur Robert Altman, bekend van zijn anarchistische komedies zoals MASH en The player. BBC2, 21.00-22.00u.

Wintertijd. In deze voorlopig laatste uitzending een gesprek met zangeres Jenny Arean. In april begint een nieuwe reeks. RTL5, 22.30-23.35u.

FILM

Champion (Mark Robson, 1949, VS). Eerste film met Kirk Douglas als steracteur is een effectief boksmelodrama over een prijsvechter die zich meedogenloos een weg naar de top baant. VRT, 15.55-16.45u., met reclame, zwart-wit.

Escape to Victory / Victory (John Huston, 1981, Eng.). Oorlogsfilm over voetbalwedstrijd in krijgsgevangenenkamp anno 1943. Spelers verkiezen de tweede helft boven unieke ontsnappingskans. Met Sylvester Stallone, Michael Caine en Pélé. V8, 20.00-22.00u., onderbroken door reclame.

Cops and Robbersons (Michael Ritchie, 1994, VS). Chevy Chase is een trouw kijker naar politieseries, maar zijn kennis van het genre komt agent Jack Palance niet van pas als er een echte misdaad moet worden opgelost. Net5, 20.30-22.10u., met reclame.

2 Days in the Valley (John Herzfeld, 1996, VS). Een galeriehouder, een verpleegster, een regisseur, een skikampioene in spe, een secretaresse en een pizzabakker worden met elkaar verbonden via geografisch afgebakend toeval. De valley uit de titel is de San Fernando Valley bij Los Angeles, waar misdaad en relatieperikelen elkaar à la Tarantino afwisselen. Yorin, 20.30-22.25u., met reclame.

. Once upon a Time in The West / C'era una volta il West (Sergio Leone, 1969, Italië). Lyrische opera werd ultieme western waarin Charles Bronson, Henry Fonda en Claudia Cardinale ronddolen in het desolate landschap en gedreven worden door gevoelens van wraak en melancholie. Subliem camerawerk. SBS6, 20.50-0.15u.

Billy Bathgate (Robert Benton, 1991, VS). Gangsterfilm, naar roman van E.L. Doctorow, kan niet in de schaduw staan van het werk van Coppola, Scorsese of De Palma. In het New York van 1935 hoopt jonge meeloper Loren Dean snel rijk te worden onder de moordende hoede van de legendarische gangster Dustin Hoffman. Yorin, 23.00-0.45u., met reclame.

The Quick and the Dead (Sam Raimi, 1995, VS). Raimi (The Evil Dead, A Simple Plan) situeert zijn western in het stoffige dorp Redemption, waar de jaarlijkse schietwedstrijd van start is gegaan. Sharon Stone, compleet met cowboyhoed, colt op de heup en sigaar in de mondhoek, probeert koelbloedige burgemeester Gene Hackman om zeep te brengen. Virtuoos camerawerk. VRT, 23.45-1.28u.

Cookie's Fortune (Robert Altman, 1999, VS). Luchtig tussendoortje van veteraan Altman (The Player, Short Cuts) voert cast op met o.a. Glenn Close, Julianne Moore en Liv Tyler. Kluchtige verwikkelingen rondom de zelfmoord van oude dame. BBC2, 23.45-1.35u.

. Leedvermaak / Polonaise (Frans Weisz, 1989, Nederland). Veelbejubelde verfilming van Judith Herzbergs toneelstuk over een huwelijksfeest waar onverwerkte holocausttrauma's boven komen drijven. Met perfect acteerwerk van de gehele cast. Ned.1, 23.48-1.13u.

Baby, It's You (John Sayles, 1983, VS). Vroege film van John Sayles (Lone Star, Limbo) geeft mooi beeld van de Amerikaanse high schools in de jaren zestig, met Rosanna Arquette als breekbaar meisje dat verliefd wordt op een Italiaanse macho. Net5, 24.00-1.45u., met reclame.

Extreme Prejudice (Walter Hill, 1987, VS). Kruising tussen western en het modieuze actiegenre, waarin hightech-oorlogsveteranen een geheime missie voor het Pentagon opknappen, stelt stilist Hill in staat oude en nieuwe Amerikaanse waarden tegen elkaar uit te spelen. SBS6, 0.15-2.00u., met reclame.

RADIO

Il Barbiere di Siviglia van Rossini. Rechtstreeks uit de Metropolitan Opera in New York Rossini's opera o.l.v. van Yves Abel. Vooraf een gesprek met mezzosopraan Tania Kross over de opera en Rossini. Radio 4, 19.00-22.35u.

Šimek 's nachts. In deze tweede aflevering over opmerkelijke Belgen een gesprek met ex-gevangene, beleggingsgoeroe en oud-parlementslid Jean Pierre van Rossem. Radio 1, 0.04-1.00u.