Rozendaal wint alternatieve Elfstedentocht

Marathonschaatser Miel Rozendaal heeft gisteren op de Oostenrijkse Weissensee de alternatieve Elfstedentocht gewonnen. Bij de vrouwen ging de zege in Techendorf naar Petra Grimbergen.

Rozendaal is leider in het KNSB-klassement, maar hij had nog nooit een wedstrijd over tweehonderd kilometer gewonnen. De 30-jarige schaatser demarreerde in de finale uit een kopgroep van drie rijders en reed in zijn eentje naar de eindstreep. Zijn medevluchters Hans van de Wetering en René Ruitenberg werden respectievelijk tweede en derde.

De alternatieve Elfstedentocht wordt elk jaar verreden in de Oostenrijkse provincie Karinthië. Bij gebrek aan een langdurige vorstperiode in Nederland geldt de wedstrijd als voorlopig hoogtepunt in het marathonseizoen. De Weissensee is een bergmeer op duizend meter hoogte. Het ijs was gisteren dik en spiegelglad. De wedstrijd werd verreden bij een temperatuur van rond het vriespunt.

Rozendaal was dank verschuldigd aan zijn ploeggenoot Peter Baars, die in de achtervolgende groep het tempo neutraliseerde. In de kopgroep bleef Rozendaal zijn medevluchters met tempoversnellingen bestoken. Acht kilometer voor de eindstreep had hij succes. ,,Ik wilde niet met de rappe Ruitenberg naar de eindstreep. Gelukkig zat hij er doorheen en kon ik mijn gang gaan'', verklaarde Rozendaal zijn aanvallende taktiek.

Rozendaal, vriend van schaatsster Gretha Smit, was op de Weissensee de grote favoriet. Vorig jaar eindigde hij als tweede achter zijn zwager Erik Hulzebosch. Rozendaal: ,,Dat Hulzebosch hier niet was, doet geen afbreuk aan mijn prestatie. Alle toppers uit het peloton stonden hier aan de start. Dit dit geeft me veel moraal voor het KNSB-klassement.''

De voormalige fietsenmaker had naar zeggen zeggen veel baat gehad bij de aanwezigheid van een Nederlandse kok. ,,Ik heb de hele week Hollandse kost gegeten en daar voel ik me het beste bij. Ik moet geen vette Oostenrijkse maaltijden. Mijn zwakke maag is dan wel een maand van slag'', zei Rozendaal.

Bij de vrouwen ging de zege op de Weissensee naar Petra Grimbergen. Zij was tien minuten sneller dan Linda Verdouw die tweede werd. Sandra de Ronde eindigde op de derde plaats. Grimbergen is de opvolgster van Gretha Smit. Zij bereidt zich momenteel voor op de Winterspelen in Salt Lake City.