Robinson bezorgd over naleving mensenrechten

De Hoge Commissaris voor de Rechten van de Mens, Mary Robinson, maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten voor de naleving van mensenrechten. Robinson zei dit op het World Social Forum in het Braziliaanse Porto Algere, waar de komende dagen onder meer over mensenrechten wordt gepraat. ,,Ik zie dat in de meeste landen in het kader van de oorlog tegen terrorisme burgerrechten worden beperkt'', aldus de commissaris. ,,In veel landen zijn de mensenrechten sinds 11 september verslechterd.'' Robinson riep verder de Verenigde Staten nogmaals op de Al-Qaeda-gevangenen op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay op Cuba als krijgsgevangenen krachtens de Geneefse Conventie te beschouwen. ,,Als de VS het daar niet mee eens zijn, kunnen zij die status aanvechten voor een onafhankelijk VN-tribunaal.''