Relatie met Oostenrijk `uitstekend'

De Nederlandse regering heeft geen enkele zorg meer over het functioneren van Oostenrijk als volwaardig lid van de Europese Unie. Oostenrijk is na de afschaffing van de sancties weer een lidstaat ,,als alle andere'', zei minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) gisteren in Wenen na een onderhoud met zijn Oostenrijkse collega Ferrero-Waldner en premier Schüssel. Beide landen onderhouden een ,,uitstekende relatie'', aldus de minister

Van Aartsen bracht een tegenbezoek aan Oostenrijk, nadat Ferrero eind vorig jaar in Den Haag was geweest na de afschaffing van de sancties tegen Oostenrijk. De sancties werden twee jaar geleden ingesteld door de lidstaten van de Europese Unie, toen de extreem-rechtse partij FPÖ van Jörg Haider zitting nam in de regering. ,,Gezien de performance van de Oostenrijkse regering is er geen enkele reden tot ongerustheid'', aldus de minister.

Van Aartsen had ,,weinig zin'' om terug te blikken op de wijze waarop het besluit tot de – inmiddels omstreden – sancties tegen Oostenrijk destijds tot stand is gekomen. ,,De sancties hebben toen effect gehad: binnen de regeringscoalitie in Oostenrijk zijn heel duidelijke afspraken gemaakt. Als overige EU-lidstaten hebben we geleerd dat je moet kijken naar het beleid van een regering ten aanzien van vitale vraagstukken als minderhedenbeleid en uitbreiding van de EU, en minder naar personen.''

Van Aartsen zei ,,een zekere bewondering'' te hebben voor premier Schüssel. ,,Hij heeft de noodzakelijke veranderingen in het politieke en maatschappelijke bestel van Oostenrijk in gang gezet en hij is in staat gebleken weerstand te bieden aan Haider.''