Nuon bouwt centrale

Energiebedrijf Nuon heeft plannen om een warmtekrachtcentrale te bouwen langs de A12 in de gemeente Bleiswijk. De beslissing over de bouw wordt voor 1 juni genomen. Dit heeft wethouder D. van Vliet van deze gemeente gisteren gezegd.

De komst van een centrale staat al een tijd op de agenda van de gemeente dat een deel van een bedrijventerrein heeft gereserveerd voor de centrale. Eerdere geïnteresseerden, energiebedrijven EPZ en het Duitse Eon, zagen af van de bouw wegens de hoge kosten die enige honderden miljoenen euros bedragen.

Nuon zegt dat er nog geen beslissing is genomen over het project en verwacht maandag met aanvullende informatie te komen. Het energiebedrijf is hard bezig met het weer opbouwen van een eigen productiecapaciteit. Samen met Shell is het bezig met een project voor een gascentrale in het Rotterdamse Botlek-gebied en kocht het de Demcolek-centrale. Het bedrijf, dat eerder zijn productiecapaciteit verkocht, heeft besloten dat het minder afhankelijk wil zijn van de energieproducenten.

De warmtekrachtcentrale zou een grote energiebesparing kunnen opleveren voor de glastuinbouw in de regio. De stroom wordt opgewekt door gas en de restwarmte die vrij komt wordt gebruikt om huizen en kassen te verwarmen.