Mike Tyson?

De Amerikaan Mike Tyson mag niet in Las Vegas boksen om de wereldtitel tegen regerend kampioen Lennox Lewis uit Engeland. Tyson had Lewis eerder op een persconferentie in zijn been gebeten. Wordt hij terecht gestraft?

Arnold Vanderlyde, oud-bokser: ,,Tyson heeft in zijn loopbaan al zoveel kansen gehad, maar telkens weer gooit hij zijn eigen glazen in. Zijn gedrag strookt niet met de normen en waarden die gewone mensen hanteren. Daarom is het goed dat hij van de atletencommissie uit Nevada niet in Las Vegas tegen Lewis mag boksen. Tyson heeft een mentaal probleem, de manier waarop hij zich af en toe opstelt doet de bokssport geen goed. Het lijkt er al jaren op dat hij professionele hulp nodig heeft. Ik hem hem eens ontmoet, in de persoonlijke omgang is hij rustig. Tyson is niet per definitie dom: hij heeft een fotografisch geheugen en kan zich iedere actie uit een bokswedstrijd voor de geest halen. In zijn jeugd is het een en ander misgegaan. Toen zijn trainer een aantal jaren geleden wegviel, kreeg hij een nieuwe mentale klap. Zijn agressieve, aparte gedrag is dus voor een gedeelte verklaarbaar. Of het bijten van Lewis een publiciteitsstunt was? Nee, daar geloof ik niets van.''

Peter Blitz, sportpsycholoog: ,,De moeilijke jeugd van Tyson is natuurlijk een van de oorzaken voor zijn vreemde gedrag, al is er ook iets mis met zijn persoonlijkheidsstructuur. Tyson is een echte proleet, een jongen van de straat. Wijsheid komt met de jaren, maar niet bij jongens zoals Tyson. Hij is te vergelijken met de voetballer Maradona, ook zo'n proleet met beperkte intellectuele vermogens. Tyson heeft weinig controle over zichzelf, hij kent nauwelijks remmingen. Bij het minste of geringste is hij aangebrand en slaat hij erop los. Eigenlijk is hij een recidivist, gezien zijn enorme strafblad. Het is terecht dat hij niet meer in Las Vegas mag boksen, hij vernietigt het imago van de bokssport. Nadat hij Holyfield in zijn oor had gebeten, had hij al uit de ring geweerd moeten worden.''

Don Diego Poeder, oud-bokser: ,,Niemand staat boven de wet, ook Tyson niet. Die jongen heeft geen gevoel voor waarden en normen. Hij slaat er buiten de ring maar op los, dergelijk gedrag is niet te tolereren. Nadat zijn trainer overleed is er iets geknapt bij Tyson. Opeens was er niemand meer tegen wie hij op kon kijken of waarbij hij steun kon zoeken. Hij wordt gebruikt, want de naam Tyson is geld waard. Veel mensen proberen nu over zijn rug rijk te worden.''

Henk Los, voorzitter Nederlandse boksbond: ,,Het lijkt me logisch dat Tyson is gestraft, zijn gedrag is niet te tolereren. Ik kijk niet op van zijn wangedrag, hij heeft al zóveel problemen veroorzaakt. Er is iets structureel mis met die jongen, want iedere keer weer komt hij in het nieuws met vreemde acties. Ofschoon hij in Nevada niet meer gewenst is, hoop ik wel dat hij ergens anders tegen Lewis mag boksen. Het blijft een wedstrijd tussen twee grote boksers. Tyson was een natuurtalent, maar de laatste tijd is hij minder sterk. Hij heeft een periode nauwelijks getraind; Lewis perfect voorbereid op de partij tegen Tyson. Waarschijnlijk zal Lewis hem verslaan. Boksen is alles wat Tyson heeft, daarbuiten kan hij erg weinig. Misschien put hij daar de motivatie uit om voor een stunt te zorgen tegen Lewis.''

Henk Rühling, bokspromotor: ,,Het is logisch dat Tyson niet meer in Las Vegas mag boksen. Vechten op een persconferentie schaadt het imago van de bokssport. Die jongen heeft zichzelf niet in de hand en reageert op gevoel. Maar het zou te ver gaan om de wedstrjd tegen Lewis voorgoed af te blazen. Tyson zal wel de kans krijgen om in een andere staat tegen Lewis te boksen. Er zijn voldoende staten of steden die het interessant vinden om die wedstrijd te organiseren. Het kan best zo zijn dat Tyson zich agressief gedraagt om op die wijze veel publiciteit voor het duel te genereren. Publiciteit levert geld op. De staat die het gevecht organiseert, betaalt waarschijnlijk meer dan Nevada. Maar: de problemen die Tyson over zich afroept hebben te maken met zijn karakter. Hij denkt alles te kunnen maken. Dat gedrag moet gestopt worden.''

    • Marcel Abrahams