Meten is weten

In zijn column van 26 januari pleit Eduard Bomhoff ervoor dat burgemeester Opstelten gaat meten wat de ambtenaren van de gemeente Rotterdam nu eigenlijk presteren. `Meten is weten', daar begint het volgens Bomhoff allemaal mee voor bestuurders. Alleen op die manier kunnen zij zich verdedigen tegen Pim Fortuyns Leefbaar Nederland, dat 25 procent van de ambtenaren wil ontslaan.

Bomhoff schrijft de indruk te hebben dat er bij de Rotterdamse bestuursdienst inderdaad wel erg veel `papiervreters' bezig zijn met het herkauwen van documenten uit andere onderdelen van het apparaat. Die indruk ontleent hij mede aan de praktijk van de gemeente Groningen, die volgens hem honderdvijftig `communicatiemedewerkers' in dienst heeft.

Hoe het in Rotterdam zit durf ik niet te zeggen. Maar als Bomhoff daar net zo nauwkeurig heeft gemeten als in Groningen moeten we het ergste vrezen. In Groningen werken geen honderdvijftig communicatiemedewerkers, maar een kleine vijftig. In het proefschrift waar ik eind 2001 op ben gepromoveerd kan hij dat op zijn gemak nalezen, en kan hij ook vinden wat al die voorlichtingsambtenaren zoal doen.

    • Luuk Hajema