Marmeren Dame zoekt onderdak

Haar handtasje is bijna net zo beroemd als Margaret Thatcher zelf. Dus heeft beeldhouwer Neil Simmons, een van de bekendste figuratieve beeldhouwers van Groot-Brittannië, het als een onmisbaar attribuut vereeuwigd rondom de arm van de marmeren conservatieve oud-premier. Twee meter veertig hoog is de rijzige IJzeren Dame en gisteren werd ze onthuld.

Maar er is een probleem, de echte Thatcher (76) leeft nog. Een Britse wet verbiedt de plaatsing van afbeeldingen van levende personen in Westminster. Dat mag pas vijf jaar na het overlijden. Dus zitten de politici in hun maag met het beeld, waarvoor zij zelf na een gift van 50.000 pond door een anonieme Thachter-fan in 1998 de opdracht hebben gegeven.

De meesten zijn het erover eens dat het standbeeld in de zogeheten Members' Lobby in het Lagerhuis niet zou misstaan, maar wat moet er in de tussentijd mee gebeuren?

Het schijnt dat Lake Havasu City in het Amerikaanse Arizona belangstelling heeft. Dit anglofiele stadje liet in 1968 voor bijna 2,5 miljoen dollar de oude London Bridge in delen naar de Verenigde Staten verschepen, om hem thuis weer in elkaar te laten zetten. Verder is er een wijkje in een soort Engelse Tudor-stijl, compleet met een pub waar fish and chips worden geserveerd. Maar misschien nog wel belangrijker is dat het beeld een thuis vindt bij de merendeels rechts-Republikeinse oudere bewoners.

De beheerder van het Lagerhuis, Malcolm Hay, heeft gisteren gezegd dat een besluit over de plek waar het beeld moet komen op 12 februari wordt genoemen.