Kroon uzelf tot een Oranje

Nederland lijkt in de ban van Oranje, als je alle verhalen in de media moet geloven. Zelfs twee exclusieve, zwaar verzilverde, jaren vijftig theelepeltjes met Willem-Alexander en Máxima schijnen mensen nog over te kunnen halen om een abonnement op een tijdschrift te nemen. Maar wat heb je eraan om anderen passief en op een afstand te aanbidden? Doe iets. Kroon je zélf tot een Oranje, tot een invloedrijke touwtjestrekker met allure en veel geld. Dat is pas een uitdaging! Hoe kan de blauwdruk van zo'n oranjegekleurd ondernemingsplan eruit zien?

Je moet eerst vaststellen binnen welke tijd je je doel wilt bereiken. Laten we tien jaar nemen, want het inspireert vast niet om dertig, veertig jaar krom te liggen en je kinderen de vruchten te laten plukken. In die jaren van royaal zaaien bouw je aan je brede allures en je financiële vermogen. De snelste en fiscaal voordeligste manier om je vermogen te vergroten, is te trouwen met een (op termijn) rijke partner. Liefst in gemeenschap van goederen, want direct na het ja-woord beschik je in één klap over de helft van het vermogen van je man of vrouw. Belastingvrij. Dat klinkt heel kil en ouderwets, maar het werkt.

Overigens is het binnenhalen van een gemeenschap van goederen, in plaats van huwelijkse voorwaarden, een helse klus. Rijke families zijn alert op dit punt. Daarom is je houding, je uitstraling, je wijze van optreden zo belangrijk. Neem een voorbeeld aan Máxima. Cijfer je ego en afkomst weg. Wees één met je schoonfamilie, hun adviseurs en het volk eromheen. In ieder geval tot na de huwelijksvoltrekking, want dan sta je financieel sterker.

Als je geen rijke partner kan strikken, moet je hard werken voor je kroning. Arbeid adelt, maar adel arbeidt niet. Dat gezegde kan een treffend motto voor je onderneming zijn. Immers uit die twee fasen bestaat je carrière: tien jaar hard fietsen en daarna uitrijden. Na gedane arbeid is het goed rusten. Maar let op: arbeid verwarmt, luiheid verarmt.

Nu terzake: de financiële opzet van je onderneming. We mikken op een magere twee miljoen euro vrij besteedbaar (dus op de bank) vermogen binnen tien jaar, stap voor stap op te bouwen. Bij 12 procent netto rendement gemiddeld per jaar vraagt dat om een investering van 100.000 euro per jaar. Bij 16 procent netto 81.000 euro, en bij verlenging van de opbouw van 10 tot 15 jaar `slechts' 33.333 euro. Zelfs voor een succesvolle loonslaaf is het oranjeschap langs deze geleidelijke weg niet weggelegd.

Je moet ondernemen via een eigen zaak of je zonder scrupules richten op bijvoorbeeld de topleiding van een grote onderneming. Voor dat laatste is succes helemaal geen voorwaarde. Je moet slechts succesvol lijken, visie uitstralen, goed kunnen praten in het openbaar, en je beloning aanvullen met koninklijke optieregelingen, waarvan jij en je collega's de voorwaarden bepalen. Het nabije verleden leert dat die mannen binnen een paar jaar binnenlopen en de zaken voor gezien houden. Op naar een volgende uitdaging met verse arbeidsvoorwaarden. Net beroepsvoetballers. Zij lachen om twee miljoen euro binnen tien jaar.

Het kan dus wel, maar je moet creatief zijn, anderen voor je laten werken en rekening houden met de vermindering van je belastingdruk. Het vermogen van de Oranjes valt toch ook niet in box 3? Stel je voor dat ze twee miljard euro bezitten en wel onder de 1,2 procent heffing vallen, dan betalen ze 24 miljoen euro per jaar. Voor zulke inwoners moet je als land heel aardig zijn.

Niemand neemt het je kwalijk wanneer je je vestigt in een fiscaal gastvrij land. In sommige kringen, jouw kringen, dwing je daardoor zelfs respect af. Maar overheden proberen deze fiscale asielzoekers binnenboord te houden. Daarom moet je zoeken naar nog onbekende oorden, waar ze je behandelen als een vorst.

Bijvoorbeeld St. Kitts en Nevis, Myanmar, Nauru, Niue, of de Grenadines. Misschien kan je daar zelfs een adellijke titel kopen. Dan tot slot je uitstraling: beter goed nageaapt dan slecht zelf bedacht. Dus sluit je ogen en zie in gedachten je favoriete Oranjeprins of prinses. Dat is geen scheurneus met een Amsterdams accent en een zware gouden ketting, een kort strak jurkje met vrij uitzicht over de heuvels en een facelift van de Hema, een kruiperige manager of een altijd zeurende, zieke loonslaaf.

Om de ware Oranje hangt een wolk van rust en zekerheid. Allure. Oud geld, geen nouveau riche. Luister naar zijn of haar manier van praten. Houd dat beeld vast, draag het in gedachten met je mee. Na een paar jaar verander je dan vanzelf in een oranjekleurig iemand, en komen de rijke partner en het geld alsnog om de hoek kijken. Laat jouw Willem-Alexander of Máxima dan niet ontsnappen en kroon jezelf.

    • Adriaan Hiele