Kip met kopstoot

Voor deze Noord-Franse coq à la bière is niet alleen bier, maar ook jenever nodig. Omdat ook hanen niet meer te krijgen zijn, gebruikte ik een stevige Franse boerenkip en paste de naam van het recept aan.

Snijd de bacon in blokjes. Verhit het vet in een grote, zware koekenpan op een matig vuur en bak er 85 gram bacon in tot die goudbruin is. Schep met een schuimspaan uit de pan en zet weg. Doe de stukken kip in het vet en bak ze in 5 tot 7 minuten rondom bruin. Strooi er de gebakken bacon over. Sprenkel er de jenever over en flambeer. Strooi er zodra de vlammen gedoofd zijn de bloem over. Laat al omscheppend 2 tot 3 minuten bakken. Giet er de pils over en schraap alle aanbaksels los. Doe de kip in een grote ovenschaal met deksel en schep er het kooknat over. Voeg de sjalotjes, knoflook en het bouquet garni toe en breng op smaak met zout en peper. Leg het deksel op de schaal en zet hem circa 40 minuten in een op 180 °C voorverwarmde oven.

Pel de uitjes en laat ze heel. Verhit de helft van de boter in dezelfde zware koekenpan op een matig vuur en voeg de overgebleven 40 gram bacon en de uitjes toe. Bak ze onder af en toe omscheppen in circa 40 minuten rondom bruin en gaar.

Borstel de champignons schoon en laat ze heel. Schep ze met de rest van de boter door de gare uitjes, leg het deksel op de pan en laat nog circa 10 minuten bakken tot de uitjes en de champignons gaar zijn.

Neem de gare kip uit de oven en doe de stukken in een voorverwarmde dienschaal. Houd even warm. Gooi het bouquet garni weg. Giet het kooknat in de pan met de uitjes en champignons en breng aan de kook. Giet er de room bij en laat al roerend een paar minuten koken tot de saus gebonden is. Proef en breng zo nodig op smaak met zout en peper. Schep de saus over de kip en dien op.

    • Kim Maclean