Kabinet stelt besluit ontwikkeling JSF uit

De Amerikaanse Joint Strike Fighter (JSF) heeft volgens premier Kok op het ogenblik ,,de beste papieren'' om de huidige F-16 gevechtsvliegtuigen van de luchtmacht te vervangen.

Het kabinet kwam gisteren echter nog niet tot een besluit over de eventuele deelname van het Nederlandse bedrijfsleven aan de ontwikkeling van de JSF. Hiermee is een bedrag gemoeid van 800 miljoen euro, dat het rijk in eerste instantie in zijn geheel zou moeten voorschieten.

Kok liet gisteren op zijn wekelijkse persconferentie na het kabinetsberaad de mogelijkheid open dat Nederland niet zal meedoen aan de ontwikkeling en in een later stadium alsnog JSF-toestellen `van de plank' zal kopen. Omgekeerd betekent deelname aan het JSF-project echter volgens hem ,,de facto'' dat Nederland dan ook zelf zulke toestellen moet aanschaffen voor zijn luchtmacht. Daarbij zou het gaan om een order van zo'n zes miljard euro.

Voor de overgebleven concurrenten van de JSF, de Duits-Brits-Italiaans-Spaanse Eurofighter en de Franse Rafale, had Kok gisteren weinig hoopvols te bieden. De premier zei te moeten vaststellen dat ,,met de kennis van nu de JSF de beste papieren heeft''. Hij doelde daarbij met name op de verhouding tussen prijs en kwaliteit.

Het kabinet ziet aantrekkelijke kanten aan participatie, zo zei Kok. Maar het kabinet wil zich nog nader buigen over enkele risico`s, die er volgens Kok eveneens aan deelname in de JSF kleven.