Italiaanse les op de wc

In Amersfoort is een autoshowroom omgebouwd tot restaurant,

schrijft Lukas Keijser.

Cafés in wat ooit een watertoren, een school of een stadion was, restaurants in oude fabrieken en kantoren en feesten en discotheken in voormalige pakhuizen, scheepswerven, kerken en zelfs metrostations waar de ondergrondsen nog gewoon langs razen: bijzondere locaties zijn er alom in het uitgaansleven.

Zo ook in Amersfoort, waar ze op het geweldige idee zijn gekomen een voormalige autoshowroom op een steenworp afstand van het centrum om te bouwen tot (lunch)café-restaurant. Tottweeduizendzeven heet het, omdat het gebouw in dat jaar wordt gerenoveerd en het restaurant dan zal verdwijnen. Op de website Tot2007.nl – uitgaansgelegenheden hebben tegenwoordig vaak een site en deze zijn meestal mooi vormgegeven – kun je zien hoe lomp het gebouw eigenlijk is. En tegelijkertijd hoe geschikt voor een restaurant. De betonnen plafonds zijn hoog, de ruimte gigantisch en er is veel glas. Zo heb je een riant uitzicht over een parkeerterrein en een vrij druk kruispunt. In de verte steekt de Amersfoortse Onze Lieve Vrouwetoren af tegen de lucht. Het geeft haast een bizarre sfeer.

Tottweeduizendzeven is volgens de laatste mode ingericht met bruine zachte banken, oranje muren en cactussen op de leestafel. Er zijn grijzige tapijten opgehangen waardoor je meer privé kunt zitten. De witte tegels op de vloer, nog uit de tijd van de autoverkoop, passen er prima bij. De toiletten, eveneens helemaal gestyled, bevinden zich in een soort verplaatsbare bouwvakkerscabine, maar dan luxe. Deze cabine is van binnen koningsblauw geschilderd en een talencursus Italiaans klinkt er door de speakers. Over sfeer gesproken.

Hoe perfect de locatie en de inrichting ook, op Tottweeduizendzeven is het een en ander aan te merken. Het personeel past bepaald niet bij de inrichting. Niet het jonge hip geklede meisje (dat er blijkt te eten) bedient er, maar een wat oudere man in een grijs pak. Het eten, grotendeels biologisch, is oké, maar de porties zijn te klein en de prijs daardoor relatief te hoog (hoofdgerecht rond de 15 euro). Wel ideaal voor de nachtvlinder die laat in de middag pas opstaat is dat je in Tottweeduizendzeven tot 5 kan uur lunchen. Het publiek is verder wat saai. Alsof de autoverkopers van toen zijn teruggekomen. Maar dat kan veranderen. In Amersfoort lopen op straat genoeg leuk geklede jonge mensen rond.

Het is in Tottweeduizendzeven, dat sinds ongeveer een half jaar open is, vooralsnog niet erg druk. Had het café-restaurant in de Randstad gelegen, dan was het direct een doorslaand succes geweest, zelfs ondanks de genoemde bezwaren. Wel erg fijn ook, zoveel parkeerruimte om en onder het gebouw.

Tottweeduizendzeven, Utrechtsweg 29-31 Amersfoort, 033 4480468

Lukas Keijser: lk@nrc.nl

    • Lukas Keijser