India wijst overleg met Pakistan af

India weigert gehoor te geven aan het verzoek van Pakistan om te praten over vermindering van de spanningen tussen beide landen. De Indiase premier Vajpayee vindt dergelijke besprekingen ,,zinloos''.

Atal Behari Vajpayee deed die uitspraak gisteren, nadat de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken, Abdul Sattar, de hoop had uitgesproken dat beide landen tot overeenstemming zouden komen aangaande de kwestie Kashmir ,,en andere zaken''. ,,Ons doel is [...] de versterking van de dialoog met India in de hoop op een vreedzame oplossing'', aldus Sattar. India en Pakistan maken al sinds 1947 aanspraak op het gebied. De kwestie is sinds eind vorig jaar opnieuw explosief geworden nadat moslimextremisten, volgens India afkomstig uit Kashmir, op 13 december een aanslag pleegden op het Indiase parlement waarbij veertien doden vielen.

,,Ze [Pakistan] blijven zeggen dat de leiders van beide landen elkaar dienen te ontmoeten. Maar waarom zouden wij elkaar ontmoeten? Om het weer te bespreken of handel te drijven?'', aldus een spottende Vajpayee tijdens een bijeenkomst van zijn partij.

De afwijzing van India komt op het moment dat schermutselingen aan de grens met Pakistan opnieuw opspelen. Op verschillende plaatsen langs de betwiste Pakistaans-Indiase grens werd gisteren met zwaar geschut geschoten.

De Indiase minister van Defensie, George Fernandes, heeft gisteren gezegd dat hij er niet over peinst de troepen uit het grensgebied terug te trekken. Volgens Fernandes worden Indiase troepen vanuit Pakistan onder vuur genomen om ,,islamitische militanten'' de gelegenheid te geven Indiaas Kashmir binnen te sluipen. ,,Een andere reden [voor de beschietingen] kan er niet zijn'', aldus Fernandes ,,Tenzij ze beschikken over een teveel aan munitie.'' Volgens Fernandes is het aantal Pakistaanse moslimextremisten dat zich in het Indiase grensgebied ophoudt enigszins verminderd, maar niet voldoende voor India om zijn troepen terug te trekken.

De voortdurende onenigheid tussen India en Pakistan werkte gisteren ook door in de zaak omtrent de ontvoerde Amerikaanse journalist Daniel Pearl. Minister Sattar van Buitenlandse Zaken zei deze week dat de ontvoerders van de Indiase correspondent van The Wall Street Journal contact hebben gehad met ,,personen die bepaalde belangrijke posities bezetten in de Indiase regering''. Dat zou zijn gebleken uit onderzoek naar het mobiele telefooncontact dat de ontvoerders uit Pakistan hebben gehad. India heeft de verdachtmakingen van de hand gewezen.

Over het lot van Pearl bestaat grote onduidelijkheid. Enerzijds zijn er berichten dat de ontvoerders nieuwe eisen hebben gesteld, waaronder twee miljoen dollar losgeld. Anderzijds meldde de Amerikaanse televisiezender CNN een e-mail van de ontvoerders te hebben ontvangen dat Pearl is gedood.