Hintjes is `chevalier'

Arno Hintjens, de peetvader van de Belgische rock, is door de Franse regering onderscheiden. De 52-jarige Vlaamse zanger – vertolker van franstalige songteksten – kreeg deze week door de Franse ambassadeur de orde van Ridder in Kunsten en Letteren opgespeld. Dat gebeurde in aanwezigheid van de Franse zangeres Jane Birkin, met wie Hintjens onlangs het duet Eliza opnam.

Hintjens is de eerste Vlaamse zanger die zich Chevalier des Arts et des Lettres mag noemen. Eerder viel die eer te beurt aan sterren als Lou Reed, David Bowie en Bob Dylan. De Waalse filmers Luc en Jean-Pierre Dardenne kregen tegelijk met Hintjes dezelfde onderscheiding.

Arno Hintjes schreef tussen 1980 en 1986 – zoals De Standaard het eens omschreef – met zijn groep TC Matic ,,het spetterendste hoofdstuk van de Belgische rockgeschiedenis'' met nummers als Putain, Putain en Elle adore le noir. Daarna ging de zanger met de rauwe stem op de solotoer.

,,Merci, merci. Vive la France et l'Europe'', aldus Hintjens in z'n uiterst korte dankwoord. Jane Birkin prees haar `broer' omstandig: ,,Arno is meer dan een vriend. Hij heeft dan ook echt alles. De taal, de hardheid, de zachtheid, de geur, dat kruidige.''