Grieken in de ban van schandaal met gokautomaten

De Griekse president Kostis Stefanópoulos is mogelijk betrokken bij een omvangrijk schandaal rond illegale speelautomaten. Een kleine tv-zender meldde gisteren dat Stefanópoulos sinds 1997 een huis in de stad Patra verhuurt, dat de laatste jaren als ,,cafetaria en vermaaksoord'' zou zijn gebruikt en waar dit soort gokautomaten worden gebruikt. In heel Griekenland staan naar schatting 250.000 van dergelijke automaten.

De 75-jarige Stefanópoulos is om zijn doorgaans onberispelijke optreden de populairste staatsman in Griekenland. Onmiddellijk na de uitzending beschuldigden alle politieke partijen, behalve de communistische, de makers van een aanval op zijn persoon. De partijen spraken ook van een poging om het presidentschap in diskrediet te brengen en de Griekse politieke constellatie te destabiliseren.

Door de heftigheid van de reacties is het vermoeden gerezen dat de president met aftreden heeft gedreigd. Dat zou vrijwel zeker hebben geleid tot vervroegde verkiezingen, omdat het parlement moet worden ontbonden als er geen drievijfde meerderheid bestaat voor een opvolger – en zo'n meerderheid lijkt er niet te zijn. Dat zou weliswaar kunnen verklaren waarom de regerende PASOK zo krachtig stelling nam, maar niet waarom de oppositionele Nieuwe Democratie zich daarbij aansloot. De PASOK heeft het meest van vervroegde verkiezingen te vrezen. De Nieuwe Democratie wil graag de regering overnemen.

Journalisten van vooral rechtse kranten zien niet in waarom programmamaker Spyros Karatzeféris niet met zijn onthulling had mogen komen. Hij is een broer van de Jorgos Karatzeféris, die in het parlement zit namens zijn eigen ultrarechtse en religieus-orthodoxe partij. Maar volgens Spyros heeft dat niets met zijn onthulling te maken, hijzelf zegt eerder een linkse politieke signatuur te hebben. Hij legde gisteren voor de camera nog eens uit dat zijn onthulling niet beoogde het presidentschap te ondermijnen. Verder vroeg hij zich verbaasd af waarom de woedende reacties zich niet richtten tegen de zaak zelf.

De affaire van de illegale gokautomaten werd onthuld door journalist Makis Triandafyllopóulos, die met een verborgen camera liet zien hoe een parlementslid van de PASOK, uitgerekend de voorzitter van de parlementaire commissie tegen het gokken, zo'n automaat fanatiek aansprak.

De uitzending en daarop volgende programma's leidden intussen tot inbeslagname van honderden illegale gokautomaten. Spyros Karatzeféris heeft met zijn onthulling de aandacht afgeleid van wat het hoofdmotief leek te worden: hoe komen wij Grieken van onze ziekelijke goklust af?

    • F.G. van Hasselt