Fiscalisten weren klanten wegens drukte

Een aanzienlijk deel van de ongeveer 10.000 belastingadviseurs in Nederland heeft een tijdelijke klantenstop voor particulieren ingelast als gevolg van de vele vragen over het nieuwe belastingstelsel.

Dat heeft vice-voorzitter B. Bongers van het College van Belastingadviseurs (CB) bevestigd. ,,Ongeveer 80 procent van onze leden kan het even niet meer aan. Particulieren kunnen er niet meer bij, bedrijven wel.'' Het CB heeft zo'n 1.000 leden en houdt zich voornamelijk met de particulieren en `kleine' ondernemers bezig.

De Federatie van Belastingadviseurs (2.500 leden) laat weten vooralsnog geen signalen te hebben dat haar adviseurs ook in de problemen komen. De FB verwacht dat ,,zo tegen eind maart'' de vraag naar advies haar hoogtepunt zal bereiken. ,,We proberen alle aanvragen te behandelen. Lukt het niet direct, dan vragen we uitstel aan'', aldus FB-woordvoerder Emiel Bunck.

De toeloop op de belastingadviespraktijk is een gevolg van de herziening van het belastingstelsel sinds 1 januari 2001. FB en CB verwachten dat het aantal aanvragen voor uitstel van aangifte substantieel hoger zal liggen dan voorgaande jaren.

Zie verder Belastingen pagina 19

    • Egbert Kalse