Dubbelvier wordt nu vier-zonder

Net als de Holland Acht verschijnt de dubbelvier dit jaar niet op het water. De top van het Nederlandse roeien stapt over naar de vier-zonder-stuurman. Michiel Bartman, Diederik Simon, Dirk Lippits en Geert Cirkel wonnen afgelopen zomer als enige Nederlandse roeiploeg een medaille in een olympische bootklasse bij de wereldkampioenschappen in Zwitserland.

De overstap van het roeien met twee riemen naar het boordroeien is een gevolg van het eerdere vertrek naar de skiff van Lippits en de dalende motivatie bij de andere roeiers. Na vijf jaar in de dubbelvier was met name Simon aan een nieuwe uitdaging toe. In Nederland bleek geen geschikte sculler voorhanden.

Geert Jan Derksen en Matthijs Vellenga zullen binnenkort tijdens een trainingskamp in het Spaanse Sevilla strijden om een plaats in de nieuwe vier. De krachtroeiers Derksen en Vellenga leerden ieder boordroeien bij studentenverenigingen. Zij hebben vrijwel geen ervaring als sculller. Derksen werd in 2000 achtste op de Spelen in Sydney. Vellenga roeide afgelopen seizoen voor het eerst in de nationale ploeg.

De roeibond besloot dit jaar geen onderscheid meer te maken tussen de boord- en scullgroep. De bondscoaches Jan Klerks (scullers) en Diederik de Boorder (boordroeiers) zullen het nieuwe kwartet voorlopig samen begeleiden. Volgens Bartman kiezen de roeiers op termijn misschien wel voor één van de twee coaches.

Bartman, afkomstig van de Holland Acht, wil deze opgeheven ploeg opsplitsen in een vier-zonder en een (niet-olympische) vier-met-stuurman. ,,We komen veel vermogen te kort ten opzichte van de concurrende landen'', weet de boordroeier.

Bartman sluit niet uit dat bij testwedstrijden in het voorjaar roeiers afvallen. ,,We zijn bezig met topsport, het is geen recreatie-gebeuren. We gaan niet met z'n allen pannenkoeken eten en elkaars handje vasthouden'', meent Bartman.