De magische Regel van 72

Binnenkort erf ik 90.000 euro. Ik ben 25 jaar en heb het geld voorlopig niet nodig. Mijn doel is een verdubbeling tot 180.000 euro over tien jaar, via aandelen, obligaties en sparen. De Rabobank adviseerde 60.000 euro in Robeco (aandelen), 20.000 in Robeco Lux-o-rente Fund (obligaties) en 10.000 op een spaarrekening. Een andere optie is mijn geld te laten beheren door een vermogensbeheerder. Wat is wijsheid?

(P. de K.)

Wijsheid is eerst uw situatie door te laten lichten door een financiële planner. Daaruit volgt onder meer een beleggingsplan en een verdeling over de categorieën aandelen, obligaties of sparen, en het beheer ervan. Vergeet niet: een beleggingsfonds is een (collectieve) vermogensbeheerder, en van 90.000 euro raakt een individuele vermogensbeheerder niet echt opgewonden.

U kunt de 'Regel van 72' hanteren om uit te rekenen hoeveel netto jaarrendement u gemiddeld moet maken om uw geld te verdubbelen in tien jaar. Deel daartoe 72 door 10 en kom uit op 7,2 procent per jaar.

Denkt u 9 procent per jaar te maken, dan bereikt u uw doel al na 8 jaar, want 72 gedeeld door 9 is 8. Wilt u er 12 jaar over doen, dan volstaat een rendement van 6 procent.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen van lezers op www.nrc.nl/geld

    • Adriaan Hiele