De blauwe reiger

De blauwe reiger draagt eerder een grijs dan blauw prachtkleed. Hij kan zo'n 90 centimeter groot worden. Zijn snavel is een groengele dolk. Daarmee priemt hij moeiteloos glibberige vissen en kikkers vast, soms zelfs donzige eendenkuikens. Deze reiger is onmiskenbaar te herkennen aan zijn roerloze houding langs het water. De lange zwarte poten contrasteren met de slanke, witte hals. De achterzijde van zijn kop is getooid met sierveren. Ook in het vliegbeeld is de blauwe reiger feilloos te herkennen: hij heeft brede, weidse vleugels.

De blauwe reiger nestelt hoog in de boomtoppen. In de stad is hij geen vreemde. Laatst zag ik er een keurig wachten naast een visser aan de gracht. Net als de visser lette de reiger op de dobber. Schiet die onder, dan komt een blinkende vis boven. Ik ken iemand die de blauwe reiger haar geluksvogel noemt. Dat komt omdat hij zo trouw aan de waterkant staat, deze visreiger of aalreiger, zoals deze oer-Hollandse vogel ook heet.

Illustratie: Rein Stuurman, Zien is kennen!

    • Kester Freriks